Det säger Ove Andersson som är ordförande för SLS i Östergötland.
– Att ha kunskap om vad som är farligt i vattnet är en sak. Att man sedan klarar av att simma ordentligt är en annan. Många fuskar med träningen eller överskattar sin egen simförmåga och tror att de är mycket bättre simmare än vad de egentligen är.
I hälften av alla drunkningsfall är också alkohol inblandat.
– Då ökar ju risken ännu mer, säger Ove Andersson.
Gemensamt ansvar
2011 skrevs simkunnighet in som ett krav för betyg i idrott. Men om det har gett någon effekt på simkunnigheten går inte att säga ännu. Enligt Ove Andersson ligger ansvaret för barns simkunnighet både på skolan och på föräldrarna.
– Även om det står inskrivet i läroplanen att barn ska kunna simma minst 200 meter i årskurs sex så kan inte hela ansvaret läggas på skolan. Det är också upp till föräldrarna att se till att barnen sätts i simskola, säger han.
Bara i juni i år har fjorton människor omkommit i drunkningsolyckor, dubbelt så många som under samma period föregående år.
– Men det var inga extremsiffror i juni, det var snarare förra året som stack ut på ett positivt sätt. Hittills har tolv personer drunknat i juli i år, men det är högst preliminära siffror och ligger i linje med det förväntade, säger Anders Wernesten som jobbar med vattensäkerhet hos SLS.
Totalt drunknar cirka 100 personer varje år i Sverige. Även om statistiken visar att det mestadels är män som förolyckas så visar siffror också att drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland barn upp till sex år.
Jämfört med övriga världen ses svenskarnas simförmåga som bra. Men tittar man på 80-talet är den sämre i dag. Då klassades simförmågan som jämnt god över landet, i dag ses den som jämnt dålig.
– Det är väldigt stor spridning bland olika grupper vilka som kan och inte kan simma. Det viktigaste tipset jag kan ge är att sätta sina barn i simskola så tidigt som möjligt, vattenvana är A och O. Sen gäller det att fortsätta träna kontinuerligt, säger Anders Wernesten.