Ont om lamm till påsk

Allt fler svenskar väljer att lägga lammkött på grillen. Ändå har många svenska lammbönder svårt att försörja sig.

Foto: Mikael Svensson

Östergötlands län2012-04-07 12:29

LINKÖPING

"Fler lamm behövs vecka 14 och vecka 15! Har du lamm som är slaktmogna och kan levereras omgående? Ring då slaktanmälan på tel: 0771-500 500!" Orden är Elisabeth Svenssons och står på bloggen för Svenska livdjur och service. Det är Scans inköpsbolag där Elisabeth Svensson äransvarig för just lamm.

Bristen på svenskt lammkött har blivit ett tydligt vårtecken, även om lammen 29i bloggen efterfrågas till grillsäsongen. Allt fler verkar dessutom vilja äta svenskt lamm även resten av året.

Mycket importerat

Endast 35 procent av allt lammkött som säljs i landet varje år är svenskt. Resten importeras från främst Nya Zeeland.

Gunnar Andersson är styckare på Ica Signalen 29i Ekholmen. Han berättar att det svenska lammköttet just nu går som smör i solsken.

- Till påsk går det hur mycket som helst, de svenska lammstekarna räcker inte till. Allt vi styckar själva är slut på beställning, säger Gunnar Andersson.

Inför påsken har Ica Signalen totalt beställt hem nästan 1,5 ton lammstek. Hälften är svenska stekar, hälften nya zeeländska. Men prisskillnaden är kraftig - det nya zeeländska köttet kostar ungefär två tredjedelar av det svenska.

Inte varit lätt

Det är en av anledningarna till de svenska lammböndernas ekonomiska svårigheter. Ett problem som Elisabeth Svensson bekräftar.

- Det har varit tufft får man lov att säga. Det är viktigt med en lönsamhet om fler ska hålla på med lamm och vi behöver producera mera året om.

Varför betalar ni inte mer om ni vill ha fler svenska lammbönder?

- Vi konsumenter är villiga att betala mer för svenskt, men hur mycket är svårt att säga. Blir det för dyrt väljer man kanske importerat lammkött istället eller nöt- eller griskött, säger Elisabeth Svensson.

Därmed bollar hon tillbaka frågan om svenska lammproducenters vara eller icke vara till konsumenterna. Handla svenskt även om det är dyrare, menar den inköpsansvarige. Någon genväg finns inte.

Utrymme finns

Elisabeth Svensson spår ändå en försiktig ljusning för landets lammbönder eftersom Scan tänker höja ersättningen för lammkött i år. Köttproducenten vill både att antalet svenska lammbönder ska bli fler och att antalet tackor per bonde ska öka.

- Det ser positivt ut och det finns ett tydligt utrymme, säger Elisabeth Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!