Miljonsatsning på länsstyrelsens miljötillsyn

Miljarder ska läggas på klimat och miljö i regeringens budget som presenterades på fredagen. I budgeten föreslår regeringen bland annat höjt anslag till länsstyrelserna.

Riksdagsledamoten Rebecka Le Moine (MP) säger att satsningarna är ett sätt att förhandla upp Moderaternas och Kristdemokraternas budget.

Riksdagsledamoten Rebecka Le Moine (MP) säger att satsningarna är ett sätt att förhandla upp Moderaternas och Kristdemokraternas budget.

Foto: Pressbild

Östergötlands län2019-09-06 19:00

På fredagsförmiddagen presenterade Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund regeringens klimat- och miljöbudget, som bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. I budgeten inkluderas utvecklandet av gröna städer, mer resurser till naturvårdsverket och länsstyrelserna, satsning på pollinatörer, upprustning av vandringsleder och stärkta naturreservat och nationalparker.

Rebecka Le Moine (MP), riksdagsledamot från Linköping, säger att satsningen är en del av att förhandla upp Moderaternas och Kristdemokraternas budget.

– Fler och fler känner till den klimatkris vi befinner oss i. Satsningen är otroligt viktig nu när budgeten för miljön halverades, säger Rebecka Le Moine (MP).

Ett förslag i budgeten är att förvaltningsanslaget till länsstyrelserna ska höjas med 42 miljoner kronor för att bland annat Länsstyrelsen i Östergötland ska kunna stärka miljötillsynen. 

– Anslaget är till för att länsstyrelserna ska kunna se trenderna i naturen, säger Le Moine. 

Satsningen på miljön och klimatet är bara ett steg i rätt riktning enligt Le Moine. Hon menar att det även är viktigt att alla tänker på miljön varje dag för att det ska ske ändringar. Le Moine säger att lagstiftningen gällande miljön behöver ändras.

– Det finns fortfarande mycket lagstiftning som inte är på plats. Vi måste anpassa våra system efter naturens. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!