Östergötland
Det är Länsstyrelsen i Östergötland, tillsammans med Rikspolisstyrelsen som bland annat har tagit fram undervisningsmaterial till skolpersonal och en youtubefilm för att öka medvetenheten om hedersrelaterat våld.
– Viktigast är att signalera till barn och ungdomar att det finns vuxna som är ansvariga att hjälpa till vid olika faror och övergrepp, säger Juno Blom, utvecklingsledare på länsstyrelsen.
Samtidigt som eleverna informeras, får även skolpersonalen viktig kunskap för att identifiera problemen.
– Jag tror många barn och ungdomar vet var de ska vända sig. Men därifrån till att ta steget är jättestort. Därför blir det viktigt för oss att gå via skolan. Där är man skyldig att anmäla oro kring barn som far illa. Det handlar om att vuxna ska ta sitt ansvar och stödja utsatta elever. De behöver någon vuxen att känna tillit till.
Juno Blom lyfter bland annat barn och ungdomars rätt att välja kompisar, partners, utbildning och fritidsaktiviteter.
Det är svårt att säga hur omfattande hedersrelaterat våld är i Sverige, mörkertalet bedöms vara väldigt stort. Det behöver inte alltid handla om fysiskt våld eller uttalade hot.
- Alla hot behöver inte uttryckas. Du kanske lever ett dubbelliv och har en otillåten pojkvän som dina föräldrar inte känner till. Då kan du gå omkring med känslan att någon kanske skulle se det. Det är i sig en hotfull situation.