ÖSTERGÖTLAND
Studien gjordes med 21 patienter som alla hade diabetes typ 2 men inga andra allvarliga sjukdomar. Det var både kvinnor och män.
Alla 21 fick prova tre dieter i lottad ordning: lågfetts-diet enligt Livsmedelsverkets rekommendationer med 55 procent energiinnehåll från kolhydrater och 30 procent från fett, lågkolhydratdiet med 50 procent från fett och 20 procent från kolhydrater, och så medelhavskosten som ligger någonstans där emellan. Den som fick medelhavskost fick ingen frukost, bara en slät kopp kaffe.
Å andra sidan blev det ett glas rödvin till den bastanta lunchen.
– Det såg gott ut, det var en stor lunch, berättar Hans Guldbrand, distriktsläkare vid vårdcentralen Lyckorna i Motala och doktorand vid Linköpings universitet.
Och det intressanta var att insulinpåslaget blev större av medelhavskosten, vilket höll nere blodsockret.
Kroppen hos den ätande producerade helt enkelt mer insulin. (Detta gäller typ 2-diabetes. Hos typ 1-diabetiker har kroppen helt slutat procucera insulin själv och det måste till-föras utifrån.)
– Det är hormonet GIP, glukosberoende insulin-stimulerande peptid, som ökar kraftigt när man äter den stora lunchmåltiden med medelhavskost. GIP stimulerar insulinproduktionen i bukspottkörteln, förklarar Hans Guldbrand.
Men kaffekoppen på morgonen då, vad hade den för påverkan?
– Den påverkade varken blodsockret eller blodfetterna.
Blev inte patienter hungriga och griniga?
– Om man äter dåligt på kvällen kanske man blir det... Men i medelhavsländerna äter man ofta en kraftig måltid på kvällen och sen ingen frukost, påpekar Hans Guldbrand.
Även lågkolhydratkosten gav lägre blodsockervärden än lågfettkosten.
När det kommer till blodfetter så visar studien att blodfettet triglycerider blev något högre av lågkolhydratkosten än av lågfettkosten.
Triglycerider hör till de dåliga, eller hur?
– Ja, det är förknippat med metabola syndromet (förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom), säger Hans Guldbrand. Men när det gäller andra blodfetter så var det inga skillnader, varken på onda eller goda kolesterol.
Du arbetar som allmän-läkare och har patienter med typ 2-diabetes. Kommer den här studien att påverka vilka råd du ger dina patienter?
– Ja. Studien ger ytterligare information för att ge rådet att lågkolhydratkost är bättre för reglering av blodsockret. Nyligen har också amerikanska diabetesförbundet tagit upp i sin värdering fördelar med lågkolhydratkost. Men lågkolhydratkost passar inte alla. Jag ger de råd jag tycker passar patienten, råd ska alltid vara individuella, anser Hans Guldbrand.