Jägarförbundet vill se bättre kötthantering

Jägarförbundet märker av det ökade intresset för viltkött och försöker lära jägarna att ta hand om köttet ännu bättre.

Östergötlands län2013-10-14 06:48

Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet i Östergötland, gläds över det ökade intresset för viltkött.

– Jag tycker det är bra. Vi skäms inte över att äta bra mat, fler får gärna pröva.

Förutom större efterfrågan från matbutiker ser han ett ökat intresse inom restaurangbranschen.

– Många som annonserar om julbord har mer viltinslag i produkterna.

Till följd av detta försöker Jägarförbundet hjälpa sina medlemmar att bli ännu vassare på att ta hand om köttet. De anordnar regelbundet utbildningar och informerar.

– Det viktigaste är hanteringen i skogen när djuret är skjutet. Blir det fel från början går det inte att rätta till i efterhand.

Det handlar bland annat om hur man tar ur inälvorna och att vara noga vid transporten.

– Djuret får inte bli smutsigt och hamna i diket.

Jaktlagen har alltid möjlighet att sälja en liten mängd kött själva. Mycket kött går till ett par tre vilthanteringsanläggningar i länet. De är godkända av livsmedelsverket och detaljstyckar bland annat köttet innan det säljs vidare till butik.

Jägarförbundet jobbar kontinuerligt för att underlätta hanteringen och leveranserna för jägarna.

– Nöt, får och gris levereras vanligtvis i större mängder från en mindre plats till stora anläggningar. När det kommer till vilt kommer djuren en och en från olika håll. Det blir omständligare att hantera.

Älgjakten kommer inte bara leda till mer älgkött i matdiskarna och på matborden. Det jagas alltmer annat vilt under perioden också, konstaterar Benny Nilsson. Fler vildsvin och kronhjortar fälls eftersom stammarna har växt sig större i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!