Med professor Uno Wennergren i spetsen har en grupp forskare vid Linköpings universitet räknat ut sträckan och lanserar nu ett hjälpmedel som näst intill halverar den.
I första hand har de studerat frakten av nötdjur och grisar, som alltså i onödan tvingas åka för långa sträckor och på omvägar.
Hur har ni kommit fram till den slutsatsen?
– Vi vet vilka djur som forslats till vilka slakterier eftersom vi har tillgång till uppgifterna i en databas. Vi använde också uppgifterna i en databas över landets vägnät där vi ser avstånden från gård till slakteri. Dessutom vet vi hur många djur som slaktas under en viss tidsperiod, förklarar Uno Wennergren.
Det handlar alltså om logistik med datorkraft i sin mest potenta form. Forskarna har skrivit om ett datorprogram som skogsnäringen använder för att effektivisera sina transporter.
– Datorn får hitta den bästa lösningen. För att minska sträckorna som djur transporteras krävs en arbetsfördelningen mellan slakterierna där man på slakteri ”ett” tar hand om kon från Nilssons gård i stället för från Karlssons gård som går till slakteri ”två” som ligger närmare hans gård. Här krävs alltså ett samarbete över företagsgränserna, konstaterar Uno Wennergren.
Hur intresserade är slakterierna?
– Stora Scan har visat intresse. De andra mindre är mer avvaktande.
Förutom att i görligaste mån minska tid och avstånd inom transportsektorn poängterar forskarna vinster kopplade till bättre djurhälsa och mindre miljöpåverkan.
– Man får jobba med rutterna, var och hur och när man plockar upp djuren. Med datorstöd i organisationen kan man också organisera flödet bättre till slakterierna vilket är till fördel för djuren, säger Uno Wennergren.