Bowlinghallar riskerar förbud och vite

Ett 20-tal bowlinghallar i Östergötland och Södermanland riskerar förbud och vitesföreläggande till hösten om de inte klarar att göra sina maskiner till en säker arbetsmiljö innan dess.

STOCKHOLM 20090317 - Bowlingen fyller 100 år i år. Bowlingkäglor och bowlingklot i Europas äldsta bowlinghall, Sveahallen, på Sveavägen i Stockholm. 
Foto Anders Wiklund / SCANPIX / Kod 10040

STOCKHOLM 20090317 - Bowlingen fyller 100 år i år. Bowlingkäglor och bowlingklot i Europas äldsta bowlinghall, Sveahallen, på Sveavägen i Stockholm. Foto Anders Wiklund / SCANPIX / Kod 10040

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Östergötlands län2013-04-12 18:49

Arbetsmiljöverkets disktrikt i Linköping har under ett par års tid inventerat alla kända bowlinghallar i Östergötland och Södermanland. Från första besöket har anläggningarna fått två år på sig att ordna säkerhetsbarriärer för att förhindra risken för allvarliga personskador, framför allt på armar och ben.

– Alla kommer att få brev om förbud och vite, som kan träda i kraft i höst om det inte är ordnat. Vi är angelägna om att få med alla, annars skulle vi bidra till att snedvrida konkurrensen i branschen. De har också fått ovanligt lång tid på sig eftersom det för många handlar om dyra åtgärder, säger arbetsmiljöinspektör Fredrik Ericsson.

Inventeringen startade inte som en följd av att svåra olyckor har inträffat i Sverige.

– Det har det inte, däremot ute i Europa där andra länder därför skärpt kraven. Och vi kan inte ha mildare villkor i Sverige för då riskerar vi att få hit begagnade maskiner från andra länder som blivit stoppade där, säger han.

Enligt Fredrik Ericsson är det inte ovanligt att svenska bowlinghallar har utrustning som är från 50–60 år gammal och därmed inte håller dagens säkerhetskrav.

– Men det gör inte heller ny utrustning som bara är ett par år gammal, så därför har mina kolleger i Stockholm även kontaktat leverantörer för att få dem att förstå att de måste se till att den utrustning de säljer klarar säkerhetskraven, påpekar han.

I Linköping har än så länge Strandgatan Två Nöje AB hunnit få ett beslut från Arbetsmiljöverket medan Sporthallen och Citybowling återstår.

– Vår bowlinganläggning är så ny så här har bara behövts smärre justeringar. Vi är klara och har slutbesiktning i nästa vecka, säger Fredrik Thelander, ägare till Strandgatan Två Nöje.

Enligt beslutet från Arbetsmiljöverket skulle han ha tvingats stänga anläggningen i oktober och betala vite på 50 000 kronor per banpar om villkoren inte är uppfyllda då, det vill säga totalt 350 000 kronor. Nu försäkrar han att så inte blir fallet.

– För äldre anläggningar blir det svårare och kostsammare att klara säkerhetskraven. För dem kan det handla om 100 000-tals kronor medan det för oss stannade på några tusenlappar, säger Fredrik Thelander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!