En person i östra länsdelen, som insjuknade i blodförgiftning, och tvingades amputera båda händerna och fötterna, har gjort en anmälan om felbehandling i vården.
Händelsen, som inträffade i början av 2013, är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Anmälaren fick en konstig smärta i ländryggen och kunde inte sitta eller stå. Det förekom feber och illamående.
Nästa dag togs telefonkontakt med sjukvårdsupplysningen, som rekommenderade panodil och vätska. Anmälaren var omtöcknad och har inget minne av samtalet med sjukvårdsupplysningen. På kvällen larmade en anhörig ambulans, men sjuksköterskan tyckte att man skulle avvakta. 38 minuter senare larmades ambulans på nytt. Anmälaren andades då häftigt och var allt mer frånvarande. Värken i ryggen satt kvar.
På akuten i Norrköping fick anmälaren vänta på läkare i två timmar – trots att inregistreringen på akuten hade så kallad orange prioritering, vilket innebär att man inom 20 minuter ska få träffa en läkare, framgår det i anmälan.
Anmälaren påpekar att att om vård satts in i tid, hade inte konsekvenserna blivit amputation av båda händerna och båda underbenen med tillhörande fysiska och psykiska besvär. Anmälan vänder sig mot sjukvårdsupplysningen, som genast borde ha skickat en ambulans istället för att föreslå panodil , och som – enligt anmälan – borde ha förstått att symptomen var tecken på njurfel.
Anmälaren påpekar också att SOS Alarm borde ha skickat ambulans direkt och att akutmottagningen borde ha agerat snabbare. NT har varit i kontakt med anmälaren, som inte vill kommentera saken.