Arbetsförmedlingen godkände praktik på misstänkt bussbolag

Arbetsförmedlingen godkände praktikanter i ett bussbolag som finns med i östgötapolisens utredning om smugglingsbrott. Praktikanterna ska ha fört in alkohol från de tyska alkoholmarknaderna.

Foto:

Östergötlands län2014-05-17 11:30

Trots att bussbolaget förekommer i utredningen är minst en person fortfarande placerad där av Arbetsförmedlingen, enligt uppgifter till Corren.

– De hånler mot samhället, menar en person som lämnar uppgifter till Corren.

– Att ett företag förekommer i en polisutredning är inte skäl nog att avbryta en praktikplats, säger arbetsförmedlingschef Inger Schroeder till Corren.

Efter östgötapolisens tillslag i januari mot turistbussar misstänkta för för alkoholsmuggling pågår en omfattande utredning som sväller. Åklagare Olof Danielsson och Eva Nemec Nordh kan inte säga när åtal kan väckas vid tingsrätten.

Under förhör med ett stort antal personer som påträffats ombord har det framkommit att minst två personer åkte med som praktikanter. Personerna har rest med ombord och utfört arbetsuppgifter åt bussbolaget. De ska också ha fört med sig mycket alkohol in i Sverige.

Polis och åklagare bekräftar för Corren att uppgifterna om prakikplaceringarna lämnades över från polisen till Arbetsförmedlingen eftersom företaget förekommer i utredningen.

- Det förhållandet att de haft praktik är inte brottsligt. Men man kan fundera över lämpligheten, säger åklagare Eva Nemec Nordh till Corren.

En person ska enligt Correns uppgifter ha haft praktik i bussbolaget under hösten 2013. Personen ska nu ha fått en subventionerad anställning. Den andra personen har arbetsprövat i flera perioder.

Arbetsförmedlingschef Inger Schroeder varken bekräftar eller dementerar förhållandena och svarar inte på frågor om enskilda arbetsgivare eller arbetssökande utan endast på generella frågor kring godkännanden av praktikplatser.

Enligt henne beviljas praktik om Arbetsförmedlingen bedömer att det finns chans till framtida anställning. Praktikplatser avbryts om den arbetssökande larmar om att arbetsplatsen inte fungerar eller om arbetsgivaren anser att praktikanten inte har förutsättningar, beskriver Inger Schroeder.

Om Arbetsförmedlingen veta att en arbetsgivare förekommer i polisutredning, är det skäl att avbryta en praktikplacering?

– Nej, att förekomma i en utredning kan ju också vara positivt, alltså att man har kunskap och lämnar uppgifter. Men vi skulle nog ta kontakt med den arbetssökande och stämma av om det känns okej, efter skriverier som varit eller vad det kan handla om.

Om en arbetsgivare skulle misstänkas för brottslighet?

– Nej. Är man misstänkt är man fortfarande inte skyldig.

Om en arbetsgivare döms för brott, skulle det påverka ert beslut?

– Det kan det göra. Det är nästan omöjligt att svara på, det beror på typ av brottslighet, hur företaget är involverat och så. Men vi skulle undersöka om det fanns anledning att ändra beslutet, så mycket kan jag säga, säger Inger Schroeder.

Det är inte första gången som Arbetsförmedlingen i Östergötland har godkänt praktikplatser på arbetsställen där polisen lämnat uppgifter om misstänkt pågående kriminalitet.

Då Corren granskade kriminella nätverk i Östergötland 2011 avslöjades att en kriminellt belastad person hade fått en praktikplats godkänd på ett näringsställe i Linköping där företrädarna var tidigare straffade för bland annat bokföringsbrott och bedrägerier och polisen höll vid tidpunkten näringsstället under bevakning.

Polisen påtalade för Arbetsförmedlingen att man ansåg praktiken olämplig men Arbetsförmedlingen menade att så länge ingen uppenbart kriminell verksamhet pågick fanns inte skäl att avbryta praktiken.

jenny.eriksen@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!