Företaget som marknadsför radonmätningar i inomhusluft till privatpersoner genom telefonförsäljning kallar sig SSI Radonkontroll (ibland Svensk Radonkontroll).
SSI är den vedertagna förkortningen för Statens Strålskyddsinstitut, en institution som det ifrågasatta företaget inte har något samband med.
Patent- och registreringsverket tog emot anmälningen av ombildade företaget SSI Radonmätning i augusti i år. Strålskyddsinstitutet har reagerat på företagsnamnet och även lagt ut information om detta på sin hemsida:
"Namnet kan förväxlas med SSI, den vanliga förkortningen för Statens strålskyddsinstitut. Vi vill understryka att Statens strålskyddsinstitut inte har någonting med SSI Radonkontroll att göra. Företaget använder sig av SSI:s, Socialstyrelsens och Boverkets gemensamma informationsmaterial utan att ange källan. Statens strålskyddsinstitut förbereder rättsliga åtgärder mot SSI Radonkontroll AB."
Informationen som företaget SSI Radonkontroll skickar ut härrör delvis Strålskyddsinstitutets hemsida. Dock är vissa uppgifter föråldrade.
-- Uppgiften att 1 000 personer årligen dör av lungcancer stämmer inte längre. Nyare beräkningar visar att det snarare handlar om 500 personer per år. Men även om denna siffra råder fortfarande stor osäkerhet, säger Nils Hagberg, fysiker på Strålskyddsinstitutet.
För några veckor sedan skrev Corren om företaget och deras försäljningsmetoder för att sälja radonmätningar.
Sedan dess har konsumentvägledaren Ingrid Jonasson anmält företaget SSI Radonkontroll till Konsumentverket.
Hon vill få prövat om företaget bryter mot distansavtalslagen och marknadsföringslagen.
-- Jag hoppas att ett antal av deras kunder också gjort det, säger hon.
Aggressiva telefonsäljare som använder sig av otydlig information och kör med skrämseltaktik, det är något av det konsumentvägledaren anför i sin anmälan.
-- De som sedan säger de vill ha mer information får istället en bekräftelse där företaget tackar för beställningen.
Ett sådant tillvägagångssätt, ett så kallat negativt avtal, strider mot lagstiftningen, anser hon. Konsumenten måste agera aktivt för att avstyra det hela. Upplysningen om ångerfrist i 14 dagar finns visserligen med men i mycket liten skrift.
Flera personer framför allt i Ödeshögstrakten hade reagerat på telefonförsäljarnas försäljarnas envishet och även felaktiga påståenden.
Sedan förra artikeln skrevs har Ingrid Jonasson fått många förfrågningar från både Ödeshögs- och Motalabor.
Inte bara miljötekniska kontoret i Ödeshög utan även miljö- och hälsoskyddskontoret i Mo- tala har blivit uppmärksammade på företeelsen.
Corren har också talat med Britt-Lis Andersson som bor i ett hus i Försjö mellan Klockrike och Fornåsa.
Hon blev uppringd i mitten av september av en försäljare från SSI Radonkontroll.
Hon svarade att hon inte var intresserad av att köpa några radonmätningar. Huset har familjen byggt själva med bra byggmaterial och torpargrund. Därför ansåg hon inte att det fanns någon fara för höga radonhalter.
"Jag har inga såna pengar nu, men du får gärna skicka vad det handlar om", hade hon meddelat försäljaren.
Efter en och en halv vecka fick hon en bekräftelse och en anmodan att betala 595 kronor för radonmätning med hot om att betala ytterligare 100 kronor om pengarna inte betalades in i tid.
-- Jag blev ilsken och ringde företaget. Men det var på en fredag, och försäljaren hade gått hem för dagen.
-- Måndagen efter blev jag uppringd av en tjej som bad så mycket om ursäkt för det inträffade, berättar Britt-Lis Andersson som inte alls känner sig nöjd med företagets agerande även om hon själv klarade ut situationen.
-- Jag tycker det är väldigt dålig stil. Jag tycker synd om de gamla och svaga som inte kan säga ifrån.