Transportstyrelsen ger årligen ut en publikation där man samlar in all fakta kring båtlivet i Sverige. I den kan man läsa att svenskarna är ett båtintresserat folk. En tredjedel av befolkningen färdas med fritidsbåt minst en gång per säsong. Intresset är så pass stort i Sverige att endast tre länder i världen (Norge, Finland och Kanada) har fler båtar per invånare.
I transportstyrelsens publikation kan man läsa att den allra vanligaste båttypen i Sverige är motorbåtar utan övernattningsmöjlighet och med en motor på minst 10 hästkrafter. De står för nästan 29 procent av beståndet.
Näst vanligast är jolle, eka och roddbåt utan motor som hamnar på strax över 23 procent.
Tittar man på längden så är hela 72 procent under sex meter långa medan cirka 30 procent är mellan sex och elva meter långa.
Endast cirka två procent är så pass stora att de är mellan elva och femton meter långa.
Man uppskattar att det finns cirka 822 000 fritidsbåtar i Sverige. Av dessa är det cirka tio procent som är utrustade med någon form av toalett ombord.
Om man tittar på fritidsbåtarnas värde så har hälften av det svenska beståndet ett värde på under 20 000 kronor. Cirka 40 procent har ett värde på mellan 20 000 - 600 000 kronor. Endast 1,5 procent har ett värde som överstiger 600 000 kronor.
Publikationen från transportstyrelsen går även in på vilka som är ute på sjön och varför. Närmare 1,5 miljoner svenskar vistades i fritidsbåt under 2015. Det var människor i alla åldrar och ur alla samhällsgrupper. När de tillfrågades varför man var ute på sjön så toppade svaren; "Naturupplevelsen" och "Frihetsupplevelsen".
I och med att så många nyttjar fritidsbåt i Sverige så har det blivit en stor och viktig inkomst för många. Motor- och tillbehörsförsäljning omsätter omkring fyra miljarder kronor årligen. Dessutom går det år drivmedel i form av diesel och bensin för cirka 1,2 miljarder årligen.
Sammantaget ger båtlivet en omsättning genom såväl försäljning av sina egna varor och tjänster som genom dem som uppstår i samband med båtens användning som sannolikt ligger omkring 15 miljarder kronor årligen. Detta genererar i sin tur uppemot 3 miljarder kronor i moms till statskassan.