Videon är inte längre tillgänglig
Avgifterna ska gälla från årsskiftet och vid länets alla sjukhus. Det blir olika dyrt på olika platser.
– Det är marknadsvärdet som styr, det vill säga vad det kostar att parkera på andra platser i området. Vid US blir det till exempel cirka 550 kronor per månad och vid Vrinnevisjukhuset 300 kronor, för den som jobbar heltid. Vår tanke är att man bara ska betala för den tid man parkerar, så för en halvtidsarbetare blir det hälften, berättar ekonomidirektören Åsa Hedin Karlsson.
Avgifterna är än så länge på förslagsstadiet, men det mesta talar för att de klubbas igenom på Regionstyrelsens möte under onsdagen.
Parkeringskaos vid US
Det finns flera skäl att avgiftsbelägga personalparkeringarna. Ett är den ohållbara parkeringssituationen vid framför allt US där det händer att både personal och patienter får köa länge för att få en plats. Om det kostar pengar räknar Regionledningen med att färre tar bilen till jobbet.
Ett annat skäl handlar om miljö – att så många som möjligt ska cykla eller åka kollektivt.
Det tredje skälet är skattemässigt. Att få parkera gratis i områden, där allmänheten måste betala, bedöms vara en löneförmån som ska beskattas. I valet mellan förmånsbeskattning och avgifter har regionledningen fastnat för det senare.
– Vi räknar med att få in cirka fem miljoner kronor om året i parkeringsavgifter från personalen. Merparten ska användas till personalvårdande åtgärder, säger Åsa Hedin Karlsson.
Hur betalningen ska gå till rent praktiskt återstår att lösa.
– Vi ska försöka få systemet så smidigt som det bara går, säger Hedin Karlsson.
Vårdförbundet protesterar
Planerna på p-avgifter har redovisats i samverkansgruppen där regionledningen och fackföreningarna är representerade. Vårdförbundet protesterade mot avgiften i en protokollsanteckning.
– Vi tycker att det här är fel väg att gå. Så länge inte kollektivtrafiken är utbyggd utanför städerna – eller på nätterna – är det många som är helt beroende av bil för att ta sig till jobbet. Många av våra medlemmar har låg lön och för dem handlar det här om mycket pengar, säger Maria Ljung, styrelseledamot i Vårdförbundet avdelning Östergötland.
Maria Ljung har ändå viss förståelse för att avgifterna införs.
– Det är ett komplext problem och inte lätt att hitta en bra lösning. Skattereglerna måste ju följas.