Utköpet av brandmannen blev dyrare

Räddningstjänstens utköp av en brandman blev 500 000 kronor dyrare än vad som tidigare kommit fram.

Östergötland2016-11-23 13:40

Tidningen har granskat utköpet av brandmannen efter en konflikt under våren. Granskningen har visat att Räddningstjänsten i Östergötland inte följde lagens krav på varning mot hans bisyssla innan han varslades om uppsägning.

Brandmannens fack hävdade att uppsägningen saknade grund. Tvisten slutade med att räddningstjänstens ledning betalade brandmannen för att säga upp sig.

1,5 miljoner

När utköpet blev klart i juli och förbundsdirektören kommenterade det i en intervju med tidningen rapporterades att kostnaden var en miljon kronor. Men den verkliga summan för konflikten blev 1,5 miljoner kronor, visar tidningens kontroll.

I dag säger Håkan Liljeblad, (S), ordförande i den politiska styrelsen för RTÖG, att det är ”självklart” att utköpet blev dyrare än en miljon kronor.

– Självklart är kostnaden för överenskommelsen större än den summa som den före detta medarbetaren erhåller, säger han.

Arbetsgivaravgift skulle betalas på avgångsvederlaget. Det kostade ytterligare cirka 300 000 kronor. Brandmannen skildes från arbetet under tiden konflikten pågick men fick fortsatt lön. Det kostade RTÖG cirka 200 000 kronor.

Efter att tidningen rapporterat om uppgörelsen på en miljon kronor ifrågasatte fackförbunden Vision, Kommunal och Brandmännens riksförbund var i budgeten som pengarna tagits, i ett brev till RTÖG:s politiska styrelseordförande Håkan Liljeblad (S) och Mari Hultgren (S). Liljeblad svarade att räddningsförbundet haft ökade intäkter under året och att utköpet inte påverkade verksamheten.

Att utköpet egentligen blev dyrare ändrar inte situationen, enligt Liljeblad:

– Kostnaden täcks inom innevarande budgetår utan att få återverkningar på verksamheten, kommenterar han.

Ökat misstroende

RTÖG har tidigare betalat ersättning till brandmannen. Arbetsgivaren hävdade att han varit ogiltigt frånvarande och gjorde ett löneavdrag. Brandmannen hävdade att han varit sjuk och meddelat sjukdomen så som vid tillfället var praxis. Löneavdraget ledde till en tvisteförhandling där facket Ledarna krävde skadestånd. Brandmannen fick tillbaka 4 400 kronor och ersattes av arbetsgivaren med ytterligare 4 400 kronor samt tre extra semesterdagar.

Enligt fackliga företrädare och anställda som tidningen talat med har varslet och den ekonomiska uppgörelsen upprört delar av personalen i räddningstjänsten, som menar att ärendet försämrat den psykosociala arbetsmiljön och ökat misstroendet mot ledningen. Enligt ledningen finns inget samband mellan personalärendet och arbetsmiljön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om