Supportrar ska fås att banta

Slut på småfeta supportrar som bara tittar på när andra jobbar. I höst ska LHC- och IFK Norrköping- fans banta.

9 juni 2015 11:43

Sju av tio östgötska män i åldrarna 35 till 65 år är överviktiga och det är svårt att nå dem med förebyggande hälsovård. I höst startar därför Region Östergötland ett projekt i samarbete med de två elitklubbarna för att få supportrarna att äta bättre och röra sig mer.

Bara de som har ett BMI över 28 får vara med, men de är rätt många. I så väl Linköping som Norrköping uppfyller 34 procent av männen i åldern 35 till 50 kriteriet. I åldersgruppen 50 till 65 har 40 procent av männen i Norrköping ett BMI över 28 medan linköpingsborna är lite mer slimmade, bara 29 procent.

Matti Leijon är initiativtagare och jobbar på Regionalt cancercentrum med förebyggande hälsovård.

– Det är inte så många som vet att näst efter rökning så är fetma och övervikt den största påverkbara riskfaktorn för cancer.

Femton supportrar från vardera lag erbjuds att delta i projektet Visit, Viktiga supportrar i träning,i höst. Lika många får gå 12-veckorsprogrammet till våren.

– Projektet bygger på styrkan i att likasinnade träffas, laganda helt enkelt, säger Matti Leijon.

Idén kommer från Skottland, Fotball fans in training heter konceptet där och är numera inne på sitt femte år. 3000 skotska män har vid det här laget genomgått programmet. Männen gick i genomsnitt ned fem kilo och 90 procent av alla som började programmet har också genomfört det. Nu sprids konceptet bland Europas toppklubbar med stöd av UEFA.

Visit är ett pilotprojekt som genomförs i samarbete mellan Region Östergötland, de två elitklubbarna och Östergötlands idrottsförbund. Förhoppningen är att det därefter ska spridas till alla idrottsklubbar där det finns en trogen supporterskara.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tina Gerdien