Snart får du ta med cykeln på pendeln

Nästa år kan du få ta med cykeln på pendel­tåget. Målet är att få fler att cykla och få friskare östgötar.

8 juni 2015 14:00

Idén om att ta med cykel på Östgötapendeln har stötts och blötts i många år. Tidigare har Östgötatrafiken sagt nej, både av säkerhetsskäl och platsskäl. Men regionens politiker bedömer att de nya tågen (x61) har gott om plats för både cyklar och passagerare. Och sedan regionen fått ny majoritet ser det ut som att det socialdemokratiska förslaget går igenom.

Argumenten är flera som bättre hälsa, miljövänligt resesätt och det kan även uppmuntra östgötarna att cykelturista i sitt eget län. Anna Larsson (S), ledamot i regionfullmäktige är glad att hennes förslag ser ut att bli verklighet.

– Det här är ett behov som finns en del av befolkningen, men det är nog inte så stort tryck att det kommer att bli ett problem. Det är inte meningen att cyklar ska konkurrera ut vanliga passagerare.

Tanken är att du mot en extra avgift ska få ta med cykeln på Östgötapendeln i mån av plats på särskilt avsedda platser. Dock inte i rusningstrafik eller på kväller och helger.

I andra delar av Sverige har man redan infört cykel på tåg, bland annat i Skåne, Västra Götaland och i Stockholm. I veckan ska regionstyrelsen bestämma om även Östergötland ska haka på trenden. På Östgötatrafiken kommer det lite av en överraskning.

– Jag visste inte att det var uppe till beslut just nu, men det har ju diskuterats fram och tillbaka, säger Mattias Näsström, trafik­operativ chef.

Han poängterar att det gäller att visa hänsyn till de andra passagerarna.

– Det är ju inte kul om man blir nedsmutsad eller neroljad. Men det blir väl upp till oss att sätt detaljregler för det här under hösten när vi har de nya tågen.

Vid årsskiftet beräknas samtliga gamla pendeltåg ha bytts ut till de nya.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!