Sju krav för ett bättre klimat

Sju motioner med tydlig ambition: att på allvar få bukt med klimathotet. Det blev resultatet av helgens Klimatriksdag i Norrköping.

9 juni 2014 10:20

Närmare 600 deltagare, många talare, musik och konst under tre dagar. Men framför allt var syftet med helgens Klimatriksdag i Norrköping att få till stånd tydlig, praktisk klimatpolitik.

Inför de tre dagarna lämnades det in 230 motioner med förslag på politiska klimatkrav. I helgen bedrevs utskottsarbete och till slut röstades sju motioner fram, som under högtidliga former nu har lämnats över till representanter från riksdagspartierna (utom Moderaterna och Sverigedemokraterna som valde att inte delta).

Klimatriksdagens initiativtagare, Annika Elmqvist från Linköping, är väldigt nöjd med mottagandet från politikerna.

– Det var en sån värme mellan oss och politikerna och de höll verkligen jättefina tal allihop. Det finns många inom alla partier som vill att det ska hända något, säger hon.

Det är hårda krav i motionerna, som att halvera Sveriges miljöpåverkan redan under nästa mandatperiod. Hur realistiskt är det att få igenom detta?

– Det är det forskarna säger att vi behöver göra. Det behövs en stor genomgripande och genomtänkt omställning. Nu finns motionerna och det hänger på andra vad som händer med dem.

Klimatriksdagen läggs nu ner som förening, men en mindre grupp kommer att fortsätta jobba för att se till så att motionerna finns kvar ända till valet i höst. Bland annat åker de till Almedalen i sommar.

Oavsett vad detta leder är i alla fall Annika Elmqvist lyrisk över helgen. Allt klaffade precis som tänkt och stämningen var fantastisk.

– Det var så högtidligt och värdigt och en väldig stor glädje bland oss som var där. Det var en väldigt bra form detta. Det gav en verklig bild av hur demokratin borde fungera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!