Den 21 december kom den. Och gick. Årets mörkaste och kortaste dag. Men att vintersolståndet passerat innebär inte att den ljusskygge måste dra för gardinerna på studs eller att den som gillar dova kvällar behöver gräva ned sig. Än.

Fortfarande har vi ett gäng mörka dagar framför oss – och behovet av lampor, lyktor och ljus kvarstår därmed. Då är det bra att ha koll på vad som gäller.

Halvljus. Helljus. Dimljus. Parkeringsljus. Din bil är utrustad med en rad lampor och lysen – och kombinationsmöjligheterna är flera. Men det innebär inte att alla sammansättningar är tillåtna och okej.

Det har du väl koll på? Annars kan ett besök på Transportstyrelsens hemsida vara upplysande (!) – och ge dig kött på benen.

I annat fall – här kommer en liten guide i vintermörkret:

Halvljus

Halvljus är det ljus på bilen som du vanligtvis använder i dagsljus – och det ljus som det i Sverige är lag på att ha tänt dagtid. Alternativen är varselljus eller dimljus. Är du sugen på att kombinera halvljuset med dimljus eller varselljus? Tänk om. Gör inte det. Det får du nämligen inte göra.

Helljus

Halvljus använder du också i mörker, om du exempelvis kör inne i stan i skymning och titt som tätt möter andra bilister eller kör bakom andra trafikanter. Om du behöver kan du i mörker använda helljus, men du bör hela tiden ha i bakhuvudet att du inte får blända andra trafikanter, oavsett från vilket håll de träffas av ditt ljus. Helljus får inte kombineras med varselljus eller dimljus.

Varselljus

Varselljus är ett alternativ till halvljus och kan användas dagtid. Ljuset är oftast vitt, men kan också vara gulaktigt. Varselljuset ska inte användas i mörker eller vid dålig sikt – och får inte kombineras med halvljus eller dimljus.

Dimljus

Dimljus kan du använda när det är mörkt och dimma eller kraftigt regn gör sikten ännu sämre. Och som sagts tidigare: använd inte dimljus tillsammans med halvljus. Dimljus kan dock användas som ett alternativ till halvljus.

Dimbakljus

Här har du baklyktor som lyser med kraftigt rött sken bakåt för att bakomvarande bilister eller andra trafikanter ska kunna se dig i god tid om sikten är dålig. Dimbakljusens sken är dock så pass starkt att de kan blända andra trafikanter om de används om sikten är god, så använd därför inte de ljusen då.

Extraljus

Extraljusen är de där lyktorna som du kan se sitta monterade utanpå grillen på vissa bilar. Du vet, sådana där som kan synas på exempelvisar jeepar eller fyrhjulsdrivna kraftpaket som man kan tänka sig används på landet där man kan behöva extra ljuskäglor. Extraljusen får man ha på tillsammans med helljus, men de får inte användas kombinerat med halvljus.

Parkeringsljus? Vad kan det vara för en pryl? Jo, det är ljuset som ska vara tänt om du står stilla vid vägen när det är mörkt ute, vägbelysningen är svag och sikten dålig.

Källor: Transportstyrelsen, Körtkortskolan.se, Körkortsteori.se