Professor på LiU dödshotad

Professor Peter Hedström på Linköpings universitet har redan fått ta emot dödshot efter att ha offentliggjort sin undersökning om Sverigedemokratiska väljares främlingsfientlighet.

4 december 2014 14:22

Sent i går kväll publicerade DN en debattartikel skriven av professor Peter Hedström och filosofie doktor Tim Müller, på Institutionen för analytisk sociologi på Linköpings universitet. I artikeln presenterade de sin undersökning om hur sverigedemokratiska väljare inte är mer missnöjda med det politiska etablissemanget än andra väljare, men förenas i sin främlingsfientlighet.

Redan natten till i dag fick Peter Hedström ta emot ett dödshot, via mejl.

– Det var en galenpanna, som skrev att det som förenar SD:s väljare är att de inte vill dela med sig av sina jobb. Och så skrev han "med tanke på din höga ålder borde du hålla truten så att du kan fortsätta njuta av livet".

Hur känns detta?

– Det är bara väldigt osmakligt och otrevligt. Och inget något annat partis sympatisörer skulle ägna sig åt. SD skiljer sig lite från de andra där. Det är väl tyvärr inte ovanligt. Om man skriver något negativt om SD så får man hot.

Universitetet undersöker nu om det går att se var mejlet kommer ifrån, men Peter Hedström vet inte om han kommer att polisanmäla. Mejlet är inte det enda otrevliga han fått under det senaste dygnet.

– Ingen annan har varit hotfull, men de är aggressiva och ifrågasätter syftena bakom undersökningen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!