Politikerna: Ledningen kan bytas ut

Ledningen och den politiska styrelsen för Räddningstjänsten i Östergötland kanske måste bytas ut. Det säger oppositionspolitiker i Linköping, som anser att arbetsmiljöproblemen i RTÖG är uppenbara.

18 november 2016 10:20

– Vi har aldrig tidigare haft en så stark kritik mot räddningstjänstförbundet som nu. Nu är det här en ägarfråga. Det första steget är att erkänna att det finns ett problem, säger Muharrem Demirok (C ), oppositionsråd i Linköping och gruppledare för Centerpartiet.

Det gäller även styrelsen för räddningstjänsten, anser Paul Lindvall (M), oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna.

– Styrelsen kan inte vifta bort de här frågorna. Uppenbarligen har man ett problem som handlar om arbetsmiljö, säger Lindvall.

I Norrköping finns inte samma kritik. Oppositionsråd Sophia Jarl (M) säger att hon uppfattat att styrelsen för RTÖG och tjänstemannaledningen gjort ett omfattande jobb för att ena organisationen.

– Det har känts bra och verkat som om allt varit på väg att sätta sig. Det är olyckligt om medarbetare känner att arbetet inte är i hamn, men då är det mer dialog som måste till, säger Sophia Jarl.

"Beredd att byta ut ledningen"

Efter nyhetsartiklar om kritik mot personalpolitik och arbetsmiljö i Räddningstjänsten Östra Götaland, skrev den förre riksdagsledamoten Roland Larsson (C) en debattartikel i Östgöta Correspondenten. Larsson hävdar att långdragna interna konflikter nöter ned organisationen och kräver att ägarkommunerna Linköping och Norrköping agerar. ”När man inte efter flera år lyckats bilägga konflikten (…) måste man nog vara beredd att byta ut ledningen” skriver han.

I en replik skriver kommunstyrelseordförandena i de socialdemokratiskt styrda ägarkommunerna Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg: ”Vi håller inte med om att någon långdragen konflikt har eskalerat.”

Negligerar kritiken, menar oppositionen

Den politiska ledningen för RTÖG har tagit ansvar, anser Kristina Edlund, Lars Stjernkvist, Mattias Geving, Erland Olauson och Elisabet Edlund och hävdar att kritiken beror på anställdas oro för förändring. ”Grunden för de åsikter som då och då ventileras i media kommer som en reaktion på ett långsiktigt förändringsarbete” skriver de.

Muharrem Demirok kommenterar utspelet från S så här:

– När samtliga fackförbund kritiserar ledningen och berättar om problem i organisationen, så förstår jag inte hur man kan säga att det inte finns något problem. Jag förstår inte hur ett parti som S, med stark koppling till fackföreningsrörelsen, totalt kan negligera kritiken.

I en intervju med tidningen sa en annan Socialdemokrat, Håkan Liljeblad, ordförande i RTÖG-styrelsen, att varken han eller ägarkommunerna delar fackens bild.

Muharrem Demirok (C ) kommenterar Liljeblads uttalande och S-debattartikeln:

– Om de går ut och intecknar vår åsikt i frågan så blir det problem. Den bild de har stämmer inte med vår inom oppositionen.

"Viktigt med en nyanserad bild"

Den politiska styrelsen för RTÖG, som i sin tur utser tjänstemannaledningen, väljs av kommunfullmäktige i medlemskommunerna.

– Jag vill utgå från att styrelsen lyssnar noga på kritiken och hanterar problemen. Annars är det en möjlighet att byta ut hela eller delar av styrelsen, säger Paul Lindvall (M).

– Debattsvaret från Socialdemokraterna puttar hela frågan ditåt, säger Muharrem Demirok.

Sophia Jarl (M) säger att varken hon eller hennes parti funderat i sådana banor.

– Nej, direktionen säger ju att de har förtroende för ledningen, och jag har förtroende för direktionen.

Jarl understryker att alla anställda inom RTÖG inte står bakom kritiken:

– Man måste ta reda på roten till de problem som en del anställda upplever. Men det är viktigt med en nyanserad bild. Det finns säkert medarbetare som har gott förtroende för ledningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Eriksen