Politikern avstängd – från Facebook

Östgöten Staffan Danielsson som är riksdagsledamot för Centern blev avstängd från Facebook. Efter att frågan uppmärksammats blev han insläppt igen.

11 januari 2018 15:00

Han är moderator för flera grupper och han är en av de mest aktiva politikerna på Facebook. Under onsdagen fick han plötsligt ett meddelande om att hans möjlighet att kommentera andras inlägg hade stängts av. Avstängningen skulle vara en vecka. Någon förklaring gavs inte.

– Men idag blev jag insläppt igen. Jag undrar om jag inte haft en gräddfil för att jag är riksdagsledamot. Annars hade jag nog inte blivit insläppt så snabbt igen. Men jag har fortfarande inte fått någon förklaring till vad jag gjort för fel, säger han.

Att han blev avstängd rapporterades av flera svenska medier och det kan möjligen kan ha påverkat Facebook.

– Man kan se det på två sätt. Antingen att Facebook är ett privat företag som har rätt att göra som de vill, eller som jag vill se det; att Facebook med sin dominerande ställning har ett ansvar för att vara transparant med reglerna. Om man överväger att stänga av någon så måste man kommunicera det innan man tillgriper sitt yttersta vapen, säger han.

Kommer du att ändra ditt beteende på Facebook?

– Jag vet ju inte varför jag blev avstängd och jag har haft samma beteende i flera år. Jag är en varm humanist som håller mig inom alla gränser när jag diskuterar även om jag visserligen diskuterar känsliga frågor. Det kan vara åldersbedömning på asylsökande eller dödshjälp, säger han.

Hur mycket tid lägger du på Facebook?

– Jag sitter vid datorn och det är en integrerad del av mitt arbete. Det ger mig väldigt mycket, jag måste vässa mina argument och jag blir mycket mer genomtänkt. Det tar tid, men min uppfattning är att det gör mig till en bättre politiker.

Staffan Danielsson säger också att han har förmågan att bortse från de människor som avsiktligt missförstår det han skriver.

Redaktionen söker Facebook för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Olsson