Det har snart gått tre månader efter det uppmärksammade dådet utanför Mantorp och fortfarande är den eller de som mördade en 62-årig kvinna och en 70-årig man på fri fot. Vi frågade polisens utredningsledare Patrik Sjögren hur spaningsarbetet bedrivs.

– Vi vet att det här dådet skedde i parets hus på söndagseftermiddagen den 11 juni. Vi har också en arbetshypotes om vad det var som hände, även om vi inte går ut med det. Frågan är vem eller vilka som har gjort det här. Det vet vi inte. Vi har ingen identitet på gärningsmannen eller gärningsmännen. Vi vet inte heller varför det hände.

Hur ska ni ta reda på det?

Artikelbild

| Brottsplats. Dubbelmordet utanför Mantorp är fortfarande ouppklarat.

– Det första vi vill ha svar på är vilka offren är. Vi försöker att kartlägga deras liv. Den här kartläggningen har vi lagt mycket tid på och den är inte fullständigt klar ännu. Men vi har en ganska bra bild av offren, säger Sjögren och fortsätter:

– Vi utgår från brottsplatsen. Det är klart att det finns mängder med spår. Frågan är bara vem de här spåren tillhör. Vi måste kunna förklara alla spår vid en eventuell rättegång. Långt ifrån allt material är färdiganalyserat på Nationellt forensiskt centrum, även om vi har haft ett väldigt gott samarbete.

Har ni säkrat dna-profiler från misstänkta?

– Jag kan inte kommentera några spår som har säkrats inne i huset. Men vi har ingen identifierad gärningsman eller gärningsmän ännu.

Artikelbild

| Avspärrat. Huset utanför Mantorp är fortfarande avspärrat.

Vet ni om det var en eller flera gärningsmän?

– Det är fullt möjligt att en ensam gärningsman hade kunnat göra det här. Men ska man jobba efter sannolikhetslära så borde det ha varit åtminstone två gärningsmän, även om det inte är hugget i sten på något sätt.

Patrik Sjögren säger att en stor del av arbetet fortfarande går ut på att förhöra människor som befann sig i närheten av offrets hus den 11 juni. Polisen fortsätter även att förhöra boende i Borensberg, eftersom det är klarlagt att någon tog ut pengar med hjälp av offrens bankkort i bankomaten på Husbyvägen.

– Det är mycket folk att höra. De här gårdarna som ligger där ute i Mantorp har haft många gästarbetare. De är inte det att vi betraktar dem som potentiella gärningsmän men de kan vara kanonvittnen som rört sig i området. När vi förhör gästarbetare måste vi i bland använda tolk och det tar lång tid.

Utöver att analysera spår från brottsplatsen och förhöra personer som möjligen kan kasta ljus över det inträffade ägnar sig polisen även åt det som brukar kallas för inre spaning. Men vad innebär det?

– Vi tittar nationellt och internationellt på liknande brottslighet där människor bragts om livet. Vi gör även registerslagningar och tittar bland annat på grova våldsbrottslingar som har suttit inne på anstalt men som nu är på fri fot.

Under lördagen den 10 juni såg flera vittnen – vid olika tidpunkter – en mintgrön eller turkosfärgad amerikanare av äldre årsmodell stå parkerad vid brottsoffrets hus. Bilen är fortfarande intressant i utredningen.

– Vi har fått in en uppsjö av tips att bearbeta. Det har varit ett stort gensvar. Men bilen är inte till fullo identifierad.

Har ni någon idé?

– Nej, inte så att vi kan säga vilken person det är som har kört bilen. Oftast brukar man några veckor in i en utredning kunna avfärda eller bekräfta sådana här uppgifter. Men det här hänger över oss. Det kommer från flera olika håll att den här bilen har setts vid platsen, säger Patrik Sjögren.