Marie målar artister från Bråvallafestivalen

Ghost, Thåström, Lindsey Stirling, The Sounds och Plura. Alla finns de med på Marie Åkerlunds tavlor från sommarens festival.

5 mars 2014 11:13

Marie Åkerlunds fotograferande på Bråvallafestivalen börjar ge högst synbara resultat. I maj ställer hon ut 15 tavlor av utvalda artister i Norrköping.
– Målandet tar allt mer tid på ett positivt sätt. Jag mår bra när jag får skapa, berättar Marie som för några år sedan gjorde tecknade tavlor av medlemmarna i bandet Takida.
Något som uppskattades av gruppen som fanns på plats vid vernissagen i Ånge.
Förra sommaren grejade Marie ett VIP-pass till Bråvallafestivalen, via Upplev Norrköpings vd Stefan Papangelis, som direkt tände på idén att föreviga den första Bråvallafestivalen på det här unika sättet.
– Först mailade jag en del band och bad om bilder vilka de skickade. Men det kändes inte roligt, det var inte mitt. Det blev mer på riktigt när jag kunde fota själv och utgå från mina bilder när jag målar eller tecknar.
 I maj ska det bli en utställning med 15 tavlor signerade Marie Åkerlund i Norrköping (ännu oklart exakt var). Tavlor med Ghost, Lindsey Stirling, Thåström, Mando Diao, The Sounds och In Flames är klara för att nämna några, återstår gör Green Day, Volbeat och Eva Dahlgren.
– Tavlan med ”Plura” fick Upplev Norrköping och de skänkte den i sin tur till Musikhjälpen. Eftersom uppdraget med Bråvalla inte ger några pengar så måste jag klämma in det målandet mellan de andra uppdragen jag har, förklarar Marie som också arbetar som massör och personlig tränare.
Att hon brinner mycket för målandet går inte att ta miste på.
– Visst är det så. Men samtidigt är det skönt att komma ut ur konstnärsbubblan och umgås med folk, berättar Marie och skrattar.
Att vakna mitt i natten med en idé som bara måste ut ur huvudet och upp på målarduken är också en verklighet som det gäller att förhålla sig till.
– Hmm. Ja, men när jag målat fyra–fem timmar så kan jag ta det lugnt. Det är heller inte alltid lätt att avbryta ett projekt för att göra någonting annat. När en idé kommer upp så vill jag gärna få ut den ur systemet så fort det bara går.
Marie, som har sin ateljé i villan i Lotorp, använder sig mycket av blyerts när hon skapar sina fotorealistiska porträtt.
– Nu har jag börjat använda mig mer av akryl. Alla tavlor jag gör från Bråvalla är i akryl. För mig är det lättare att jobba med pennor än med penslar så det har varit en utmaning att måla, säger den självlärda 47-åringen.
Sedan december förra året är Marie egen företagare, där hon säljer sina tavlor via sin hemsida.
– Det har blivit så att jag kan leva på konsten och har massagen som hobby, vilket förstås är riktigt roligt.

Vad händer efter Bråvallaprojektet?

– Då blir det blandat porträtt–och inspirationsmålning. Det första jag ska göra är en tavla i akryl av en häst som är 1,5 meter hög.
Var hon själv får sin mesta och bästa inspiration till att måla och teckna kanske ni redan har listat ut.
– Musik! Jag har alltid hörlurar på mig när jag jobbar med en tavla. Utan den fantastiska musiken så skulle jag inte kunna måla, säger Marie Åkerlund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!