– Jag kommer inte att ställa min plats till förfogande för att tre politiska partier i Linköping tycker att jag ska göra det, säger Håkan Liljeblad.
Under måndagen gick Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraternas gruppledare i Linköping ut och krävde att den politiska styrelsen för Räddningstjänsten i Östergötland (som ägs av fem östgötakommuner) ska kliva av sina poster. Paul Lindvall (M), Muharrem Demirok (C) och Sara Skyttedal (KD) krävde också att förbundsdirektören och övriga ledningsgruppen ska bytas ut.
Läs mer: "Att inte avgå vore ett hån"
De tre oppositionspartierna anser att tiden är ute för fler larmrapporter om brister i arbetsmiljö och ledarskap inom RTÖG och anser att den nuvarande ledningen har bevisat att de inte klarar att åtgärda bristerna.
– Att inte avgå vore ett hån mot alla invånare i länet som är beroende av räddningstjänsten och mot de 162 anställda som skrivit under insändaren, sa Paul Lindvall (M).
Han syftade på den insändare som 162 anställda inom RTÖG undertecknat i Östgöta Correspondenten, Norrköpings Tidningar och Motala/Vadstena Tidning.
Styrelseordföranden Håkan Liljeblad (S) kontrar med att avgångskravet är överilat.
– Den dagen som de fem medlemskommunerna säger att de inte har förtroende för direktionen, då står så klart min plats till förfogande. Men inte utifrån det här utspelet, säger Håkan Liljeblad.
Han menar att insändaren där de 162 anställda skriver om det låga förtroende de känner för ledningen inte kan tas som en intäkt för att kräva avgångar, varken av den politiska styrelsen eller av tjänstemannaledningen för RTÖG, på det sätt som oppositionspartierna i Linköping gjort.
Vad de 162 kritiska anställda egentligen säger är inte solklart, anser Håkan Liljeblad, som anar att anställda kan ha olika bilder beroende på var i organisationen de arbetar.
– Man säger inte att relationen med ledningen är så körd i botten att den aldrig går att reparera. Däremot att det är mycket svårt. Jag behöver träffa personal och lyssna med dem för att veta vad det egentligen är de vill, säger Håkan Liljeblad.
Insändarskribenterna skriver att klyftan mellan personal och ledning har vuxit och att ”gapet vidgats så att ingen bro i världen räcker till”. Vad tänker du om det, det är ju ni i styrelsen som tillsätter och avsätter förbundsdirektören?
– Vi har tidigare haft diskussioner med de fackliga organisationerna då de krävde förbundsdirektörens avgång (år 2014, reds anm). Men jag menar att det inte är spontant rätt slutsats att dra just nu, säger Håkan Liljeblad.
Håkan Liljeblad säger sig vara förvånad över att avgångskravet kom som ett offentligt utspel från M, C och KD i Linköping utan att företrädare för partierna kontaktat honom eller styrelsen i förväg.
– Väldigt förvånande. Anmärkningsvärt, säger Håkan Liljeblad.