Jas-plan överröstade Kalle Anka

Vissa Kisabor blev oroliga när flera stridsflygplan passerade samhället under julaftonseftermiddagen. Men Försvarsmakten kan nu berätta att det hela rörde sig om rutinmässig verksamhet.

25 december 2016 17:30

Det var vid klockan kvart i tre på julafton som Peter Monell, boende i centrala Kisa, fick sig en rejäl överraskning. Just innan Kalle Anka skulle börja på tv bröts den stillsamma utomhustystnaden av ett rejält dunder.

– Plötsligt blev det ett jädrans ljud. Genom fönstret hann jag se att det var två stridsflygplan.

Med jämna mellanrum brukar försvaret öva i luftrummet omkring Kisa, intygar Peter Monell. Men denna gång blev han misstänksam eftersom planen passerade trakterna på väldigt låg höjd.

– Jag har bott här i tjugo år men de har aldrig flugit så lågt förut, aldrig någonsin. Det känns som att någonting inte riktigt stämmer, med tanke på att det var julafton och att det krävs en väldig organisation för att få plan att starta och landa. Det låter helgalet, säger Peter Monell, boende i Kisa.

Vanligare med övningar

Men på juldagen kunde Försvarsmakten ge lugnande besked. Det hela handlar om att försvarets ordinarie verksamhet även bedrivs under våra högtider, som presschefen Jesper Tengroth beskriver det.

– Vi är verksamma årets alla dagar och dygnets alla timmar. Så en julafton för oss är precis som alla andra dagar, helt enkelt, säger han.

Han menar att regelbundna flygövningar inte är något nytt fenomen i Sverige. För tjugo år sedan var det långt mycket vanligare att Försvarsmakten både övade på marken och i luften runtom i landet.

– Under en period på senare tid har dock allmänheten vant sig med att vi inte riktigt flyger så mycket. Men numera gör vi det och det är inte ett dugg konstigt, säger Jesper Tengroth, presschef på Försvarsmakten.

"Man ska känna trygghet"

Via sin hemsida informerar också myndigheten om att anställda på flera håll i landet - bland annat på Gotland, i Skaraborg och i Stockholm - befann sig i tjänst under julaftonen. Men varför Jas-planen denna gång rapporteras ha passerat Kisa på uppseendeväckande låg höjd kan Jesper Tengroth inte svara på.

– Ibland flyger vi högre och ibland flyger vi lägre, så ser det ut. Sedan är det svårt att bedöma avståndet från marken och jag förstår att man kan uppfatta det som väldigt lågt. Men jag vet att man flög enligt gällande bestämmelser.

Det finns med andra ord ingen anledning att sätta sillen och köttbullarna i halsen, menar han. Hösten 2017 kommer dessutom fler militärflygningar ske i hela landet i samband med försvarsövningen Aurora, där Östergötland lär vara en av flera troliga utgångspunkter.

– Jag tycker man ska det som någonting positivt, att vi faktiskt har god koll på vårt luftrum och våra gränser. När man ser oss och våra plan tycker jag man ska känna trygghet, säger presschefen Jesper Tengroth.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johannes Karlsson