Hundar och katter blir allt tjockare

Det är inte bara vi människor som har svårt att hålla vikten. Mer än varannan hund och katt är överviktig, visar en ny undersökning.

23 januari 2015 08:31

Det är 183 veterinärer och djurskötare som i en enkät uppskattar att 54 procent av landets katter och 55 procent av hundarna är överviktiga. I fjol var siffrorna 47 respektive 42 procent.

Djurens övervikt leder till ungefär samma följdsjukdomar som människor drabbas av: hjärtproblem, ledproblem, cirkulationsrubbningar, sämre immunförsvar, leversjukdomar, diabetes, luftvägsproblem och tumörer.

Övervikten leder till ett förkortat liv. I en studie på Sveriges lantbruksuniversitet följde forskarna ett antal labradorer under hela deras livstid. De knubbiga hundarna levde i genomsnitt två år kortare än de smala hundarna.

Förutom motion handlar det om att välja rätt sorts foder och att anpassa mängden efter djuret. En gammal hund behöver till exempel sällan lika mycket mat som en ung. En hund med tjock päls rör sig kanske mindre sommartid och då kan man behöva dra ner på matportionerna. Olika raser kräver dessutom olika mycket mat, även om hundarna är lika stora.

Några allmänna tips för att hålla sällskapsdjurets vikt i schack:

Justera portionerna – och håll dig till dem. Behövs det godis som belöning vid till exempel träning, ta från den uppmätta dagsransonen.

Bli tuffare – fall inte för bedjande ögon.

Informera bekantskapskretsen om att inte sticka till djuret några godsaker.

Fotnot. Enkäten genomfördes av foderföretaget Royal Canin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!