Här finns landets enda klimattomater

Nya Askeby trädgård odlar landets enda klimatcertifierade tomater och gurkor.

– Jag blev lite förvånad själv, säger ägaren Thomas Göransson.

2 maj 2013 14:50

Spanska tomater måste transporteras genom hela Europa innan de säljs i svenska affärer. Ändå är de oftast mer miljövänliga än de svenskodlade. Det beror dels på de många soltimmarna i Spanien, dels på att svenska växthus i regel värms upp med oljepannor.

Men för Thomas Göransson i Askeby är fossila bränslen snart ett minne blott. För sex år sedan installerade han fyra jordvärmepumpar och började dra ner på oljan.

Lite olja kvar

Därmed minskade han också utsläppet av koldioxid. Förra året ansökte han om en klimatcertifiering hos Svenskt sigill och i december fick han landets första för just tomat och gurka.

– Jag visste att vi var först i Östergötland, men inte i Sverige. Det är roligt, säger Thomas Göransson.

Nyligen satte han dessutom upp gardiner som hjälper till att behålla värmen i växthusen på nätterna. Sammantaget har han gåttt från att använda 150 kubikmeter olja per år till 25. Lite olja behövs fortfarande under de kalla vintermånaderna, även om målet är att sluta helt nästa år.

Visa att det går

– För mig är det viktigt att jobba för det här. Varför ska grönsaker behöva åka flera hundra mil för att de ska hamna på bordet? säger Thomas Göransson.

Förutom att det är ett bra försäljningsargument vill han visa att det faktiskt går att odla miljövänliga tomater i Sverige. Gården skördar fem ton tomater och två ton gurkor i veckan. Tomatproduktionen skulle dock kunna fördubblas om fler vore beredda att betala mer för svenskodlat.

Får beröm

Anna Richert är projektledare och klimatexpert på Svenskt sigill. Hon är mycket nöjd med utvecklingen på Nya Askeby trädgård.

– De är jätteduktiga. Jag är klart imponerad över hur de har jobbat för att minska sin klimatpåverkan, säger Anna Richert.

Klimatexperten påpekar också att även om gården i Askeby är först är den långt ifrån störst.

– Det är intressant att Askeby har tagit det här steget. De är en föregångare och det behövs, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!