Här är Sveriges viktigaste nummer

112 känner du säkert till. 1177 också. 114 14 har du kanske koll på? Men vart kommer du om du ringer 113 13?

Foto: TT Montage: Östgöta Media

Östergötland2017-01-22 14:30

Det finns nummer som är viktigare än andra att ha koll på. Nödnummer. Sådana där som kan vara mer än bra att ha i huvudet om tillfället kräver det.

SOS Alarm informerar på sin hemsida om fyra telefonnummer "som alla bör känna till".

Ett av dem är nog lite mindre känt än de andra tre: 113 13.

Numret aktiverades den 11 mars 2013 och har sedan dess varit ett nationellt informationsnummer, med syftet att ge allmänheten information om allvarliga kriser och olyckor på svensk mark.

– Ambitionen är att vi i framtiden ska få färre samtal till 112 som inte ska dit egentligen, säger Daniel Lundin, pressinformatör vid SOS Alarm och förklarar tanken bakom det fjärde viktiga numret 113 13.

"113 13 ringer du när du vill få eller lämna information vid olyckor och kriser i samhället. Det kan till exempel vara vid större stormar, influensaepidemier, större trafikolyckor, jordskalv och andra större händelser i samhället. Man kan dels få information, dels kan man lämna information om en pågående händelse."

Informationen på SOS Alarms är inte helt tydlig. Vad är numret egentligen till för? När ska man ringa – och inte? Daniel Lundin förklarar.

Hit ska människor ringa när de vill ha information om något som har hänt, men då inringaren inte är i behov av akut hjälp eller assistans. Om du är först att upptäcka att ett hus står i lågor ska du ringa 112 och tillkalla hjälp, men om du undrar om röken från en kraftig industribrand i din stad är farlig är 113 13 rätt nummer att ringa.

Där finns personal dygnet runt, året runt redo att svara.

– Ett exempel vi kan använda för att visa när 113 13 användes som det är tänkt att göra är den stora skogsbranden i Västmanland (2014). Då ringde människor för att få information om vad som hände och de kunde också lämna information till oss. Då fungerade numret som det var tänkt.

Daniel Lundin medger dock att för få svenskar vet om att numret existerar. Fortfarande ringer människor 112 vid helt fel tillfällen.

– Det skulle, i ett extremfall, kunna vara så att man står i en bilkö som aldrig tar slut. En del kan då ringa 112 och fråga om det har skett en olycka. Det ska man inte göra, då kan man i stället ringa 113 13.

Fyra av tio samtal som kommer till SOS Alarm borde egentligen aldrig ha ringts, förklarar Daniel Lundin. Samtalen kan handla om det mesta mellan himmel och jord. De tar tid från de akuta ärenden som SOS Alarm finns till för att ta emot.

– Vi har en tanke och ambition att de samtal som kommer till SOS Alarm verkligen ska vara samtal som ska till oss.

De andra numren som är bra att ha i bakhuvudet:

112:

Det svenska nödnumret. Hit ska du ringa om det finns fara för liv eller hälsa, det vill säga om någon är allvarligt skadad eller om du eller någon annan befinner sig i akut fara och det behövs hjälp direkt. Det gäller exempelvis vid olyckor eller våldsbrott. Hit ringer du också om du vill larma om ett pågående brott, som exempelvis ett våldsbrott som polisen borde ingripa mot eller vid inbrott. Hit ringer du också om egendom eller miljö är i fara, exempelvis om ett hus brinner eller farliga ämnen har läckt ut i naturen och du bedömer att det behövs hjälp snabbt.

114 14:

Det här numret ringer du om du vill komma i kontakt med polisen vid tillfällen då det inte är akut. Hit kan du ringa om du exempelvis vill göra en polisanmälan, lämna ett tips som inte är akut eller ställa frågor till polisen. Men är läget akut ska det här numret inte användas. Ring då 112.

1177:

Vårdguiden. Det här numret kan du ringa om du eller någon annan har blivit sjuk och du behöver råd för att veta vad du ska eller borde göra. Det här är dock inget akutnummer. Vid nödsituationer eller akuta sjukdomsfall ska du alltid ringa till 112.

Bra länkar för vidare information:

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

SOS Alarm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!