Gatuhunden Athena har fruktad sjukdom

Nyligen konstaterades ett fall av den potentiellt dödliga sjukdomen leichmanios hos en östgötsk hund. Vi har träffat Athena och hennes husse, som inte ångrar att han köpte en spansk gatuhund.

3 mars 2016 16:00

Han bor med Athena och sin sambo i Östergötland och han vill vara anonym.

– Jag vill inte bidra till att sprida panik. Vi har läget under kontroll, men precis som när hiv kom till västvärlden råder det många missuppfattningar om sjukdomen leichmanios och om hur den sprids, säger han.

Nyligen gick länsveterinär Helen Loor ut och varnade för utländska gatuhundar med hänvisning till att de kan bära sjukdomar som kan vara svåra att kontrollera. Tidigare har även hjärtmask och den smittsamma tumörsjukdomen TVT hittats, sjukdomar som normalt inte finns i Sverige.

– De här sjukdomarna kan vara svåra att kontrollera. De kan ligga dolda i hunden och blossa upp efter en tid i Sverige. Då har familjen hunnit vänja sig vid hunden och det blir en tragisk upplevelse, sade Helen Loor till Corren.

Började frysa

Athenas ägare har en del erfarenhet av hundar och började i fjol titta runt på nätet, hos svenska organisationer som omplacerar hundar från Spanien och Grekland, för att hitta en hund att köpa.

– Vi föll direkt för Athena, en korsning mellan schäfer och galgo som är en spansk greyhound. Hon hade tagits om hand av ett hundhem för cirka två år sedan efter att ha levt som gatuhund.

Han blev från den svenska organisationen garanterad att Athena var veterinärbesiktigad, chippad, vaccinerad och hade ett giltigt hundpass. I oktober 2015 flögs tiken till Sverige tillsammans med ytterligare en spansk hund och svensk personal från djurhemmet.

– Bortsett från att Athena hade bortåt 150 fästingar, som ju kan föra sjukdomar med sig, fungerade allt bra. Det är en väldigt levnadsglad och trofast hund.

Efter tre månader noterade ägarna att Athena frös väldigt mycket, trots att hon hade täcke. Hennes allmäntillstånd försämrades. Den pigga och glada hunden blev väldigt, väldigt trött.

Hittade parasit

Via ett djursjukhus fick hon antibiotika eftersom man trodde att det handlade om en inflammation. Initialt blev Athena piggare, för att sedan återigen tackla av.

– Runt nyår var hon hos mina föräldrar, de ringde och berättade att hon frös och skakade. 20 minuter senare låg hon livlös på golvet. Vi åkte akut till djursjukhuset och den här gången trodde man det handlade om den fästingburna parasiten Babesia. Efter ytterligare några turer konstaterade en veterinär på en annan djurklinik att det handlade om leichmanios, en parasit som sprids via sandmyggor.

Under resans gång har ägarparet sökt med ljus och lykta efter information om sjukdomen och lyckats hitta mycket matnyttigt på internationella veterinärsajter. Athena fick, på ägarens initiativ, behandling med Allopurinol, en giktmedicin.

– Det finns generellt lite kunskap hos svenska veterinärer om leichmanios och det kan jag förstås. Men jag tycker att fler borde sätta sig in i sjukdomens symptom och behandling. Vi betalar trots allt också för bra vård till våra importhundar

Ångrar ingenting

– Ju tidigare man upptäcker parasiten desto mer lättbehandlad är sjukdomen. Det finns heller inget stöd för att den skulle kunna smitta vare sig till människa eller en annan hund. Man kan ändå fundera om det verkligen var så smart att ta bort de tidigare karantänreglerna.

Athena mår i dag mycket bättre, men är inte helt återställd.

– Det här är en svår sjukdom och vi ska nu engångsbehandla henne med Milteforan, en medicin som är speciellt framtagen för leishmania hos hund.

Försäkringsbolaget vill inte längre ersätta Athenas vårdkostnader, men ägaren säger sig ha fått löfte om ersättning från den svenska organisationen som förmedlade hunden.

Förutom de 5 000 kronorna det kostade att flyga hit tiken har ägarparet lagt ut runt 17 000 på veterinär- och medicinkostnader.

Trots det ångrar inte Athenas husse någonting.

– Klart det är surt med alla pengar vi lagt ned, men hundar som Athena växer inte på träd.

Kan ligga dold

Rekommenderar du andra att göra samma sak?

– Ja, men anlita seriösa organisationer och se till att hunden är testad för leichmanios. Trots test kan dock parasiten ligga dold och sjukdomen bryta ut senare i livet. Men vågar jag påstå att det är en ganska liten andel av importhundarna som bär på den.

Vad säger du om veterinärers råd att inte köpa gatuhundar?

– Skitsnack. Ska vi inte hjälpa utsatta djur här i världen? I vissa lägen är det bättre att hjälpa på plats, i detta fall ville vi både göra det och bli egna hundägare. Den lojalitet Athena visar mig, min sambo, vänner och familj slår allt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Glenning