Förslaget: De ska städa sjukhuset i fortsättningen

Universitetssjukhuset i Linköping städas för dåligt och patienter riskerar att få infektioner. Nu är det slut med städning som sköts av privata bolag, enligt ett förslag från ledande politiker.

29 januari 2018 20:00

När landstingets politiska ledning sammanträder i regionstyrelsen på onsdag behandlas förslaget om att lokalvården på Universitetssjukhuset i fortsättningen ska skötas av Region Östergötland själv, och inte köpas in från privata städbolag.

– Nu har vi provat att ha lokalvård utlagd på olika entreprenörer och man får konstatera att mycket av diskussionerna de senaste åren har gällt kvalitetsbrister i lokalvården, säger Mats Johansson (S), ordförande i regionstyrelsen.

Förslaget att Region Östergötland ska sköta sin egen städning kommer från majoritetspartierna Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Även Moderaterna och Kristdemokraterna står bakom förslaget.

Flera rapporter har visat att Östergötland har en högre nivå av vårdrelaterade infektioner än rikssnittet. Framför allt på Universitetssjukhuset i Linköping drabbas patienter av infektioner. Utredningar har visat att landsting med färre vårdinfektioner inte lägger ut städningen av sjukhusen på entreprenad. Nu vill Region Östergötland följa deras exempel. Vårdrelaterade infektioner drabbar dels den patient som infekteras men även indirekt andra eftersom den som insjuknar kräver mer vård och resurser som kunde använts för andra patienter.

Har Region Östergötland upphandlat städningen dåligt och inte beskrivit ordentligt vad städbolagen behöver göra?

– De som arbetar med upphandling i vår organisation har rätt så självkritiskt tittat på om vi har ställt rätt kvalitetskrav. Vi har kommit fram till att vi har gjort det. Det finns inte mer för oss att utveckla i den delen, nu måste vi ta till andra åtgärder, säger Mats Johansson (S).

Om förslaget klubbas igenom på onsdag upphör nuvarande avtal med en privat städfirma i juni 2019. Till dess behöver Region Östergötland anställa egen lokalvårdande personal.

– Vi har inte haft lokalvård i egen drift sedan nittiotalet, så det måste till personal och en organisation för det här, säger Mats Johanson.

Ska man som patient känna sig orolig för infektionsrisken på sjukhuset fram till dess?

– Nej, vi har byggt in mer kontroll och jobbar mer aktivt med frågan. Så vi hoppas att våra patienter ska hållas helt skadeslösa fram till dess.

Tidigare i år kunde vi rapportera om en utredning som revisorerna vid Region Östergötland beställt angående patientsäkerhet och vårdrelaterade infektioner. En enkät till medarbetare visade att endast en fjärdedel av alla kliniker och vårdcentraler hade en tillräcklig patientsäkerhetskultur.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!