Ytterligare fem döda i covid-19 i lÀnet

Antalet avlidna med bekrÀftad covid-19 fortsÀtter att öka i lÀnet. Den totala siffran Àr nu 224 efter att ytterligare fem dödsfall rapporterats det senaste dygnet.

Ytterligare fem personer med bekrĂ€ftad covid-19 har avlidit i Östergötland det senaste dygnet.

Ytterligare fem personer med bekrĂ€ftad covid-19 har avlidit i Östergötland det senaste dygnet.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Östergötland2020-06-17 13:09

– Har vi dödsfall under en helg sĂ„ dröjer ibland registreringen och det blir en viss efterslĂ€pning. Det Ă€r troligtvis det vi ser hĂ€r, att det inte bara gĂ€ller avlidna det senaste dygnet utan frĂ„n fem till sju dagar tillbaka i tiden, sĂ€ger Region Östergötlands sjukvĂ„rdsledare Rickard Lundin.

Den senaste statistiken som presenterades pÄ onsdagseftermiddagen visar ocksÄ att sammanlagt 39 smittade vÄrdas pÄ sjukhus i lÀnet. Av de 39 finns 28 pÄ vÄrdavdelning medan 11 fÄr intensivvÄrd.

För respektive sjukhus ser siffrorna ut sÄ hÀr: PÄ US i Linköping vÄrdas 15 patienter pÄ vÄrdavdelning och 8 i intensivvÄrd. PÄ Vrinnevisjukhuset i Norrköping vÄrdas 13 patienter pÄ vÄrdavdelning och 3 i intensivvÄrd. PÄ Lasarettet i Motala vÄrdas just nu ingen enligt statistiken. Totalt har 637 personer skrivits ut frÄn de olika sjukhusen.

Kurvan över antalet inskrivna patienter fortsÀtter att plana ut i lÄngsam takt, men belastningen Àr alltjÀmt hög och en vÀndning uppÄt skulle vara problematisk.

– Vi har en handlingsplan över hur vi ska ta hand om patienter pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt om vi fĂ„r en ökad smittspridning. Men det innebĂ€r att personalen som jobbat hĂ„rt inte fĂ„r den minskade belastning som vi sett fram emot, sĂ€ger Rickard Lundin.

Han fortsÀtter:

– DĂ€rför Ă€r det viktigt att vi alla hjĂ€lps Ă„t för att kunna ge vĂ„rdpersonalen möjligheten att göra sitt yttersta för att hjĂ€lpa oss medborgare och ha en sĂ„ god planering och belastning som möjligt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!