Virtuell inblick i SJ:s framtid

Ett chip i handen och tågresan är klar. Det är ingen science fiction utan en av de tekniska lösningar som SJ rustat sig med för att få ännu fler att åka tåg i en framtid med snabbtåg och höghastighetståg i förstaklass.

Med hjälp av VR-glasögon kan den nyfikne få se de framtida och renoverade x2000-tågen.

Med hjälp av VR-glasögon kan den nyfikne få se de framtida och renoverade x2000-tågen.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2017-05-22 20:00

Allt fler väljer att åka tåg och östgötarna är särskilt flitiga på att välja järnvägen. I Östergötland har tågresandet ökat mest i hela landet om man blickar 15 år tillbaka, från två miljoner resor till tre miljoner, vilket motsvarar en ökning på 50 procent.

– Det som ökar allra mest är människor som reser på väldigt lång distans till och från jobbet och där kommer Norrköping och Linköping in, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ, som tillsammans med tre kollegor besökte Norrköping på måndagen för att prata tågtrafikens framtid med lokala företrädare.

Mellan en och en halv till två timmar är många östgötar villiga att spendera på SJ:s tåg. Med de nya höghastighetstågen kommer resan till Stockholm gå på 45 minuter från Norrköping och en timme från Linköping.

– Målet är att införa höghastighetsjärnvägen snabbt, men till dess avsätter vi nio miljarder på investeringar. Förra året var det mest lönsamma i SJ:s 160-åriga historia. Det ger möjlighet att satsa ännu mer, säger Jan Kyrk.

Bland annat ska SJ:s totalt 42 X2000-tåg totalrenoveras. Stommen blir kvar men allt invändigt byts ut, från golv till tak och ny toppmodern teknik sätts in. Första tåget ska vara i trafik redan nästa år.

– Förutom det köper vi ytterligare 30 snabbtåg, upphandlingen pågår och vi hoppas de tågen finns på spåren runt 2020, säger Jan Kyrk.

De snabba regionaltågen som når Arlanda, Uppsala och Gävle tredubblas och trafiken utökas även via avtalet med MälAB.

Dessutom satsar SJ på den senaste digitala tekniken. Den nya webben och appen används av 83 procent av resenärerna och nyligen prisades appen med Svenska designpriset. För den som vill slippa tänka på biljetter i form av sms, e-post eller på papper kan ett chip i handen vara en lösning.

– Nu är det "Upp med händerna, biljettkontroll!" som gäller, säger Anna Fahlkrans lite skämtsamt, affärsutvecklare på SJ. Det kan låta overkligt, men tekniken finns redan.

SJ har en rad pågående digitala projekt som kan testas via appen SJ Labs, bland annat skyltjakten som är ett slags Pokemon Go. Med resenärernas hjälp ska man få via mobiler skapa en perrong-GPS som ska visa var man ska stå på plattformen för att hitta rätt dörr på vagnen, vilket ska påskynda ombordstigningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!