Det är två riktigt illa omtyckta sjukdomar som lämnat startblocken och gjort sig redo för att slå ut vissa delar av befolkningen i Östergötland.
– Vinterkräksjukan är redan här och vi ser fler fall vid den här tidpunkten än vad vi brukar göra, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare vid region Östergötland
Symptomen dyker oftast upp likt en snabb vårflod.
Illamående i kombination med diarré, kräkningar, smärta och feber gör att folk blir sängliggande tämligen omgående.
För att minska spridningsrisken uppmanar Britt Åkerlind friska personer att inte hälsa på de som ligger hemma i sjukbädden.
Att sköta hygienen är också viktigt.
– Tvätta händerna ofta. Finns det barn i familjen ska givetvis deras händer också tvättas.
Vinterkräksjukan kan kulminera kring jul och nyår och det som väntar bakom hörnet är minst lika otrevligt.
För några år sedan var svininfluensan högaktuell men i år, liksom i fjol, handlar det om den klassiska säsongsinfluensan.
– Svininfluensan var särskilt jobbig för folk i 40-årsåldern. De som var i 65-årsåldern och över det klarade sig betydligt bättre, säger Britt Åkerlind och berättar att säsongsinfluensan har det motsatta förloppet, att den slår hårdare mot äldre.
Enstaka fall av flunsan har redan konstaterats i Östergötland och vid vårdcentralerna började man vaccinera redan i början av november.
– Under den dryga månad som gått har personalen arbetat intensivt och det är svår för mig att uppskatta hur stora mängder vaccin man står med i sina lager just nu.
– En sak är dock säker och det är att vårdcentralerna har beställt lika mycket som man gjorde av med under förra vintern och det tyder på att rekordmånga kommer att vaccineras i år.
Britt Åkerlind uppger att sprutorna ges kostnadsfritt till vissa.
Hit hör de som är över 65 år, folk med svår diabetes, hjärt-lungsjuka, gravida och de som av medicinska skäl bedöms tillhöra en särskild riskgrupp.
Enligt Åkerlind blir en normalt frisk person sjuk i en vecka ungefär.
– Vissa äldre personer kan å andra sidan bli så sjuka att de inte kommer tillbaka till sin tidigare levnadsnivå. Det har också konstaterats dödsfall i den äldre gruppen. Här finns en fastställd överdödlighet som kan härledas till influensarelaterade sjukdomar, säger hon.