Vinterkräksjukans tid är här

Ett hastigt sjukdomsförlopp med kräkningar och diarré. Vinterkräksjukans tid är här. Några östgötska arbetsplatser har redan drabbats.

Säsongen för vinterkräksjuka pågår normalt mellan november och april, med en topp under januari-februari.

Säsongen för vinterkräksjuka pågår normalt mellan november och april, med en topp under januari-februari.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Östergötland2021-12-15 05:00

Vinterkräksjuka beror på calicivirus som sprids mycket lätt. 

Varje år orsakar viruset stora återkommande epidemier i samhället, framförallt på vinterhalvåret mellan november och april. 

I början av december slog Folkhälsomyndigheten fast att vinterkräksjukesäsongen har startat. Myndigheten baserar uttalandet på andel sökningar på 1177 och ett ökat antal laboratoriebekräftade fall. En ökning av antalet smittade väntas under de närmsta veckorna.

Även i Östergötland är magsjukesäsongen igång.

– Vinterkräksjukan kommer ofta i juletid. Det är otur eftersom vi lagar mat ihop, går på julbord och julfester – där viruset ibland sprids via maten, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare på region Östergötland.

Om viruset får stor spridning på en skola, ett sjukhus eller en arbetsplats är man skyldig att rapportera det till regionens smittskydd.

I nuläget finns det några östgötska arbetsplatser där personalen tros ha drabbats av vinterkräksjuka.

– När vi får kännedom om ett utbrott ger vi företagen allmänna råd om hur de kan minimera smittan. Är det en förskola som drabbas kan man ha en diskussion om att alla leksaker bör tvättas, till exempel.

Att drabbas av vinterkräksjuka är sällan farligt. De flesta behöver inte söka vård, utan blir friska efter någon dag.

Vad blir smittskyddets roll under magsjukesäsongen?

– Att identifiera källan till utbrottet så att så få som möjligt drabbas. Har många blivit sjuka efter till exempel en catering försöker vi hitta den basvara som orsakat smittspridningen, säger Britt Åkerlind.

Viruset sprids ofta via livsmedel som hanterats av en person som är eller nyligen har varit sjuk eller via till exempel råa skaldjur som ostron, sallad eller frysta hallon som förorenats med avloppsvatten.

En sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar. Virus kan överleva länge i miljön och smitta från till exempel textilier. Är någon sjuk i hushållet ska han eller hon inte laga mat till övriga familjen.

Det mest effektivaste sättet att undvika att bli smittad är att tvätta händerna ordentligt med tvål.

– Att snabbt sprita av händerna hjälper inte, viruset överlever det.

Går det att utrota vinterkräksjukan?

– Nej, det tycks inte så. Man kan undra var viruset gömmer sig resten av året! Förmodligen småpyser det på en låg nivå och överlever till inomhussäsongen när det kan spridas lättare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!