Viltolyckorna ökar dramatiskt i länet

Viltolyckorna ökar i Östergötland. Under årets första åtta månader anmäldes 306 vildsvinsolyckor, det är 60 % fler än förra året.

"Använd din fantasi och tänk på var djuren kan dyka upp. Kommer du från öppna fält fram till en plats med skog på bägge sidorna om vägen? Där ska du se upp!", säger  polisen Per-Anders Eriksson

"Använd din fantasi och tänk på var djuren kan dyka upp. Kommer du från öppna fält fram till en plats med skog på bägge sidorna om vägen? Där ska du se upp!", säger polisen Per-Anders Eriksson

Foto: Johnny Gustavsson

Östergötland2019-09-24 05:00

En vanlig dag i Östergötland ställs mellan 10-30 trafikanter i en traumatisk situation efter en kollision med ett större djur. Antalet viltolyckor, med anmälningsplikt, har hittills under årets första månader ökat med 12 %. Men det finns en olyckstyp som sticker ut och det är kollisioner med vildsvin som ökat från 186 förra året till 304 i år motsvarande tid i år. Jämfört med samma tid under förra året är det totalt en fördubbling av antalet viltolyckor.

Den här veckan informerar Nationella viltolycksrådet ihop med polisen om riskerna.

– Gryning och skymning är det känt  att djuren ofta rör sig.  Men den gångna helgen var ett undantag, samtliga åtta olyckor som rapporterades hände mellan 22.00 och 01.00.  När djuren kommer ut på vägen sker det oftast väldigt snabbt, man hinner inte mer än bromsa. Hinner man väja undan så får det inte bli på bekostnad av mötande bilister,  säger polisen Per-Anders Eriksson.

Särskilt olycksdrabbade vägar är riksväg 35 från Grebo och vidare förbi Åtvidaberg samt riksväg 23/34 från Linköping och söderut.

Råkar man ut för en olycka är det viktigt att märka ut platsen där djuret senast var synligt, där börjar en eftersöksjägare sitt jobb.

– Det finns tolv djurarter man är tvungen att anmäla olyckor med enligt jaktförordningen. Det är björn, varg, järv, lodjur, älg, dovhjort, kronhjort, vildsvin, mufflonfår, rådjur, utter samt örn.  Glöm inte att anmäla, annars kan djur få lida i onödan, säger Per-Anders Eriksson.

Rävar och andra mindre djur är inte anmälningspliktiga vid påkörning. De kan ju dock lida lika mycket. Hittar du det påkörda djuret får det avlivas om du har kunskap för det.
Rävar och andra mindre djur är inte anmälningspliktiga vid påkörning. De kan ju dock lida lika mycket. Hittar du det påkörda djuret får det avlivas om du har kunskap för det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!