Villapriserna stiger – men stor skillnad mellan kommunerna

Villapriserna stiger i Östergötland, medan bostadsrättsmarknaden är mer avvaktande. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

De svenska bostadspriserna är på väg uppåt. I Östergötland är det särskilt villapriserna som stigit de senaste månaderna.

De svenska bostadspriserna är på väg uppåt. I Östergötland är det särskilt villapriserna som stigit de senaste månaderna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Östergötland2024-04-09 06:00

Det senaste kvartalet har Östergötlands villapriser gått upp med drygt 4 procent. Allra mest har de stigit i Linköping, 7 procent. I Norrköping gick huspriserna upp med 6 procent, medan de förblev oförändrade i Mjölby och sjönk med 10 procent i Motala. 

Även om man jämför med villapriserna vid samma tid i fjol så ligger de nu på plus i Östergötland, 1 procent upp. Linköping toppar med 3 procent före Norrköping på 2 procents prishöjning. Även där avviker Motala med en nedgång på 15 procent.

I övriga östgötakommuner gjordes för få affärer för att Svensk Mäklarstatistik ska ange några procenttal.

På bostadsrättsidan är priserna i stort sett oförändrade i Östergötland, både under det senaste kvartalet och jämfört med för ett år sedan. Skillnaderna mellan kommunerna är dock stor.

Kvartalssifffrorna för bostadsrätter: Finspång +18 procent, Motala +9, Linköping +1, Norrköping -3 och Mjölby -5.

Jämfört med samma tid i fjol: Norrköping +3 procent, Linköping +1, Motala 0, Finspång -3 och Mjölby -9 procent.   

Oskar Öholm vd Mäklarsamfundet, säger i ett pressmeddelande att våren verkar vara på väg även på bostadsmarknaden:

– Visst kan det ske bakslag, men mars siffror visar en islossning med fler affärer och ökade priser, säger Öholm. 

Allt fler hushåll räknar också med stigande bostadspriser. Enligt SEB:s boprisindikator, som presenterades på måndagen, tror 52 procent på stigande priser och bara 13 procent på sjunkande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!