LINKÖPING
Klicka här för att se grafik över villamarknaden i Linköping
I Linköping minskade antalet försäljningar under fjärde kvartalet förra året jämfört med samma period året innan.
De flesta hus har stigit i värde, medelpriset ligger på 1 459 000 kronor. Friliggande småhus i tätortsförsamlingarna har ett medelpris på nära 2 miljoner kronor.
- Det är färre besökare på visningarna, men de som är seriösa och hänger med på budgivningarna är lika många som för ett år sedan, säger mäklaren Per Lindgren på Svensk Fastighetsförmedling.
Han anser att Irakkrisen och kommande EMU-val inte påverkar intresset för att köpa en bostad. I Linköping finns en framtidstro.
- Möjligen kan sägas att marknaden är mer sansad i dag än tidigare.
Mäklaren Hans-Gunnar Snejde på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå är av samma åsikt.
- Det är en liten prisökning, men jag vill nog ända kalla det för en stagnation.
Eftersom efterfrågan är stor och utbudet av villor är litet finns inga tecken som tyder på att priserna kommer att gå ner.
NORRKÖPING
Klicka här för att se grafik över villamarknaden i Norrköping
Rekordpriser på hus noteras i Norrköping. Medelpriset är nu uppe i drygt 1,1 miljoner kronor.
- Mindre hus på 100 till 120 kvadratmeter har fått ett lyft. Priserna går upp i tätorten, men även i "sovstäder" några mil utanför stan, säger mäklaren Jan Elvin på Svensk Fastighetsförmedling.
I Krokek vid Bråviken cirka tre mil norr om Norrköping var radhusen svårsålda tidigare. Men med förbättrade kommunikationer, tåg och direktbuss, har huspriserna gått upp kraftigt.
- Men försäljningarna minskar. På årsbasis har omsättningen gått ner jämfört med året innan. Ett stort problem är att många som vill sälja inte har något att flytta till här i Norrköping.
KINDA
Klicka här för att se grafik över villamarknaden i Kinda
Fastighetsmarknaden i Kinda uppvisar inga stora prisförändringar jämfört med fjärde kvartalet året innan. Antalet köp är för litet för att dra några säkra slutsatser. Mäklaren Thomas Johansson anser att huspriserna fortsätter svagt uppåt. Enligt en försäljningsstatistisk som han gjort ligger medelpriset för ett hus i Kisa på 540 000 kronor, och i Rimforsa på 858 000 kronor. Den bygger på 23 husförsäljningar i Kisa och 16 i Rimforsa sedan 1991.
- Det är många Linköpingsfamiljer som besöker visningarna. Tidigare gick gränsen för pendelavstånd vid Rimforsa, men den har flyttats till Kisa, anser han.
Av sju fastighetsaffärer har sex hus sålts till Linköpingsbor under den senaste tiden. Höga huspriser i Linköping och bra kommunikationer till Rimforsa och Kisa är några av orsakerna.
ÅTVIDABERG
Klicka här för att se grafik över villamarknaden i Åtvidaberg
Huspriserna fortsätter uppåt i Åtvidaberg. Efterfrågan på villor i Åtvidaberg och Grebo är stort, och där har husen blivit dyrare.
- Jag har märkt att allt fler Linköpingsfamiljer kommer på visningarna. De flesta vill ha lite dyrare hus, och det brukar bli budgivning på nästan allt, säger mäklaren Glenn Johnsson på Svensk Fastighetsförmedling.
En tydlig trend är att köparna vill ha välskötta hus. Renoveringsobjekt är inte intressant.
I Grebo har priserna gått upp mer än i Åtvidaberg. Det beror på att orten ligger nära Linköping. Hus på landsbygden uppvisar ingen eller svag prisuppgång.
MOTALA
Klicka här för att se grafik över villamarknaden i Motala
En försiktig prisuppgång på hus i Motala har noterats under fjärde kvartalet förra året. Eftersom utbudet är mindre än tillgången kommer troligen priserna att fortsätta uppåt.
- En trend är att allt fler Linköpingsfamiljer söker hus i Motala. Här är villapriserna betydligt lägre, ja nästan halva priset jämfört med i Linköping. Dessutom är Motala en vackrare stad, säger mäklaren Leif Andersson på Svensk Fastighetsförmedling.
Även orter utanför Motala har fått ett uppsving. Borensberg har varit en eftertraktad bostadsort i många år. Nyväckt intresse har märkts i bl a Klockrike och Fornåsa, orter där husen tidigare var svårsålda.
I Vadstena har huspriserna gått upp, men inte så mycket som den senaste kvartalsstatistiken visar, anser mäklaren Björn Eriksson på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå.
- Det har under perioden sålts flera dyra hus som drar upp medelpriset. Men jag kan tänka mig att medelpriset ligger runt 900 000 kronor.
Efterfrågan på hus är stor, och tillgången begränsad, framför allt i innerstan. Där kan hus säljas för fantasipriser.
Men även på "andra sidan vägen", i bostadsområdena, har priserna gått upp. En familjevilla i exempelvis Quisbergsområdet kan betinga runt 1,2 miljoner kronor.
MJÖLBY
Klicka här för att se grafik över villamarknaden i Mjölby
Efterfrågan på villor i Mjölby kommun har ökat, men det är brist på objekt.
- Huspriserna går upp både i Mjölby och Mantorp, säger mäklaren Carsten Johansson på Svensk Fastighetsförmedling.
Prisuppgången beror till stor del på att Linköpingsbor köper hus i kommunen. Det handlar om dyrare villor i prisklassen upp till 1,5 miljoner kronor. Och det lyfter prisbilden.
- Många barnfamiljer har inte råd att köpa hus i Linköping, och därför söker de ett billigare boende här. Men det är ont om hus. Försäljningen av fastigheter har under de senaste tre åren minskat ganska rejält, säger Carsten Johansson.
Ett av problemen är att det inte finns något alternativboende. Äldre som funderar på att sälja villan har svårt att hitta något annat boende. Därför bor man kvar i huset.
- Jag tror att huspriserna fortsätter uppåt, men kanske lite mer försiktigt än tidigare.
Utanför tätorterna står huspriserna mer eller mindre still. I Skänninge sker en viss omflyttning, men där är huspriserna betydligt lägre än i Mjölby/Mantorp. Hästgårdar säljs fortfarande till bra priser.
ÖDESHÖG
Klicka här för att se grafik över villamarknaden i Ödeshög
I Ödeshög finns en efterfrågan på lite större villor i bra skick. På sådana objekt har priserna gått upp, medan mindre villor på 80 - 90 kvadratmeter är svårsålda.
- Det är ofta budgivning på hus som är väl underhållna, eftersom tillgången är begränsad. Folk vill inte rusta upp gamla hus, säger mäklaren Hans Nyberg på Ödeshögs Fastighetsbyrå.
Medelpriset på en stor villa i samhället är omkring 600 000 kronor. Men de är inte många. I Ödeshög finns mest mindre hus, och priserna ligger på ungefär samma nivå som för ett år sedan.
- En klar tendens är att kunderna i högre utsträckning än tidigare börjat titta på husets driftskostnader. El och olja är dyrt, och finns direktel för uppvärmning kan det vara svårt att få ut det pris som säljaren vill ha. De flesta vill ha vattenburet system, som kan anslutas till fjärrvärme eller värmepump, säger Hans Nyberg.
BOXHOLM
Klicka här för att se grafik över villamarknaden i Boxholm
Fastighetsmarknaden i Boxholm står mer eller mindre still. Omsättningen är liten.
- Det finns inte många hus till salu, säger mäklaren Göran Dufmats på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå.
Bra objekt, lite nyare och större hus, är säljbara till hyfsade priser runt 500 000 kronor eller mer. Men i Boxholm är marknaden mycket lik den i Ödeshög med många mindre hus i samhället som inte är så attraktiva.
- Det ska finnas minst fem rum och kök, säger Göran Dufmats.
YDRE
Klicka här för att se grafik över villamarknaden i Ydre
I Ydre ligger huspriserna på ungefär samma nivå som för ett år sedan.
- Det är väldigt lugnt på marknaden. Efterfrågan på hus i Österbymo har ökat, men det är ont om objekt, säger Birgitta Karlsson på Kontor & Mäklartjänst.
En villa i Österbymo kan kosta allt från 150 000 till 500 000 kronor. Eftersom omsättningen är liten är det svårt att dra några säkra slutsatser om prisutvecklingen i kommunen.