Vill bota sjukdomar – med elektronik

Magnus Berggren, forskare vid Linköpings universitet, har tagit emot tre miljoner euro – för sitt arbete med att bota sjukdomar som ALS, Alzheimers sjukdom och Parkinsons med hjälp av elektronik.

Magnus Berggren, professor i organisk elektronik, har fått motta tre miljoer euro för sin forskning.

Magnus Berggren, professor i organisk elektronik, har fått motta tre miljoer euro för sin forskning.

Foto: Thor Balkhed

Östergötland2019-04-01 08:00

Sjukdomar som ALS, Alzheimers och Parkinsons orsakas av att nervcellerna i hjärnan eller ryggmärgen bryts ner, och epilepsi orsakas av att dessa nervceller är överaktiva. Nu vill Magnus Berggren, forskningsledare för Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet, bota sjukdomarna med hjälp av elektronik.

– Det finns miljontals patienter som inte skulle vara vid liv utan pacemakers, vi försöker göra samma sak för hjärnan, säger Magnus Berggren.

I nervsystemet finns kemiska och elektriska signaler som båda drabbas när någonting blir fel i kroppen. De mediciner som finns i dag är övervägande kemiska, och det vill Magnus Berggren och hans team ändra på.

– Ofta är dessa sjukdomar svåra att bota med de kemiska preparat som finns i dag, men kanske man lösa det på elektronisk väg i stället?

Nu har Magnus Berggren fått tre miljoner euro i personligt forskningsanslag av Europeiska forskningsrådet, men flera personer kommer att arbeta inom forskargruppen för organisk bioelektronik. Det ska även byggas upp ett laboratorium vid Campus Norrköping, specifikt för ändamålet. Målet är att allt ska dra igång i september, och innan dess ska fem eller sex personer anställas.

– Vi är väldigt glada i forskargänget, det här är en skjuts framåt för oss. Jag är oerhört glad, tacksam och stolt, säger Magnus Berggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!