Vikingarna var rädda för en klimatkatastrof

Enligt färsk forskning var det en klimatkatastrof som fick vikingarna att rista Rökstenens runor.

Sveriges mest berömda runsten och världens längsta runinskrift.

Sveriges mest berömda runsten och världens längsta runinskrift.

Foto: Viktor Andersson

Östergötland2020-01-08 19:30

I över hundra år har forskarna funderat över hur Rökstenen med världens längsta runinskrift ska tolkas. De flesta kopplar runorna till krigiska bragder –  men kanske handlar det i stället om rädsla för en klimatkatastrof. 

Skandinavien hade drabbats av en sådan katastrof år 536, efter ett vulkanutbrott i Nordamerika. Den var oerhört omfattande och fick fruktansvärda konsekvenser: sänkt medeltemperatur, missväxt, svält och massdöd.

Ett nytt forskningsprojekt med forskare från olika ämnesområden och olika universitet visar nu att det var vikingarnas rädsla för att detta skulle hända igen som fick dem att rista sina runor.

– Innan Rökstenen restes inträffade flera händelser som måste ha varit mycket olycksbådande, säger Bo Gräslund, professor i arkeologi vid Uppsala universitet. Det handlar om en kraftig solstorm som färgade himlen i dramatiska röda färger, skördarna drabbades av en extremt kall sommar, och senare skedde en solförmörkelse precis efter soluppgången. Det kunde ha räckt med en av de här händelserna för att väcka oron för en ny ”fimbulvinter”.

– Den nyckel som fick inskriften att öppna sig var tvärvetenskap. Utan samarbete mellan textforskning, arkeologi, religionshistoria och runologi hade det inte gått att lösa Rökstenens gåtor, säger Per Holmberg, professor i svenska språket vid Göteborgs universitet, som lett studien.

– Det finns många tolkningar av Rökstenen, säger Bo Gräslund, och kanske har vi inte det definitiva svaret – men den sannolikaste tolkningen hittills.

Karta: Rökstenen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!