Han bor i Linköping, är verksamhetschef inom Motala kommun, och hyser ett stort personligt engagemang kring det han benämner som den största flyktingvåg Europa sett.
– Att som familj (oftast moder med barn) få bo i ett hem istället för på en förläggning måste vara bra, tänker jag. Att privatpersoner en tid kan erbjuda de som flytt trygghet och tak över huvudet tills samhället hinner möta upp. Många har garanterat möjlighet och villighet att åtminstone erbjuda en första trygg anhalt för dessa familjer. Vi har ett gästhus, andra har ett rum.
Men exakt hur gör man som privatperson för att erbjuda husrum?
– Det är det som är problemet och som blir en utmaning för hela Europa, och för oss i Östergötland. Vi står inför den kanske största utmaningen sedan andra världskriget, utifrån ett mänskligt perspektiv. Kan vi hitta en väg att samla in och koordinera dessa privata initiativ är mycket vunnet.
EU diskuterar att aktivera ett direktiv om att alla länder ska ta emot flyktingar i upp till tre år.
– Det förändrar spelplanen totalt och går inte att jämföra med asylinvandringen 2015, då flyktingar hamnade på asylboenden, inte fick arbeta och sedan kom till Migrationsverkets förvar i väntan på medborgarskap. De flestas mål var permanent uppehållstillstånd, bygga en framtid och att få hit sina familjer.
– Nu handlar det om tillfälligt skydd för i huvudsak kvinnor och barn, som efter en tid sannolikt vill tillbaka till Ukraina, men tills dess har rätt till bostad, skolgång, sjukvård och arbete.
– Detta samtidigt som kommunerna fortfarande har fullt upp med pandemihanteringen och brottas med hög sjukfrånvaro.
Mikael Palm säger att det skulle behövas ett ”Missing People” nu. En organisation som tar vara på de privata bostäder som finns och matchar familj/flykting mot bostad, men också tar hänsyn till saker som ”hur länge kan jag ställa upp med boendet?”, ”hur gör vi med deras mat, mediciner etc?"
– Här behöver man kontakter med kommunernas/regionens krisledningen och stöd för traumatiska upplevelser. Jag skulle gärna bidra med det jag kan i en sådan grupp. Jag har stora kontaktytor och har jobbat med uppdrag i både stora och små östgötska kommuner.
Han menar att det inte minst handlar om att navigera runt de lycksökare som i kriser försöker sko sig själva ekonomiskt.