”Vi pratar till politikernas döva öron”

Ledande Socialdemokrater är inte intresserade av sanningen, hävdar kritiska brandmän. De menar att ”arbetarpartiet” förnekar problem inom räddningstjänsten.

Foto: Anders Törnström

ÖSTERGÖTLAND2016-12-02 10:04

– Detta gör mig jävligt arg och upprörd, säger brandmannen Ulf Kron, som arbetat i i 29 år i räddningstjänsten och under femton år haft fackliga uppdrag för Kommunal.

– Vi pratar för döva öron, säger en annan brandman.

– De blundar och vill inte veta sanningen, de tar ledningens bild av verkligheten och bestämmer sig för att den är sann, säger en annan.

Brandmän som tidningen haft kontakt med hävdar att konflikterna förvandlar engagemang och lojalitet till likgiltighet. De kritiska brandmännen arbetar på olika stationer i Östergötland.

- Det som händer är att brandmän börjar göra bara det som man absolut måste, säger en brandman.

- Jag är bekymrad för konsekvenserna rent operativt, säger en annan.

Kristina Edlund (S) och Lars Stjernkvist (S) spelar ett högt spel, varnade fackförbunden Vision, Kommunal och Brandmännens Riksförbund nyligen. Edlund, Stjernkvist och ledande Socialdemokrater i Åtvidaberg, Söderköping och Valdemarsvik tar på sig ett stort ansvar när de hävdar att det inte finns någon eskalerande konflikt inom räddningstjänsten i Östergötland, skrev facken i en debattartikel i Östgöta Correspondenten.

”Vi informerade i våras samtliga ägarkommuner om situationens allvar” skriver Vision, Kommunal och BRF-företrädarna.

I våras lämnade facken en tresidig skrivelse till ledarna för ägarkommunerna där de beskrev bristande psykosocial arbetsmiljö och krävde att förbundsdirektören skulle avgå. Annars riskerades ”en destruktiv splittring mellan förbundsledning och medarbetare vilket kommer att påverka tredje man i form av en försämrad räddningstjänst” enligt facken.

Under våren pågick också en tvist mellan RTÖG och en anställd, som enligt ledningen ägnade sig åt konkurrerande och förtroendeskadlig verksamhet i sitt företag. Tidningens granskning har visat att RTÖG inte följde lagens krav om hur bisysslor ska hanteras. Konflikten slutade med att RTÖG-ledningen betalade brandmannen för att säga upp sig. Det kostade totalt 1,5 miljoner kronor.

Flertalet anställda har upprörts över Socialdemokraternas inställning till larmen om problem med arbetsmiljö och ledarskap, och tycker att hanteringen av konflikten borde ifrågasatts.

– Socialdemokraterna borde stå upp för arbetstagarna och vad arbetarrörelsen har slagits för i över hundra år, säger brandmannen Ulf Kron.

– Sossarna får börja kalla sig för ”Chefspartiet” istället, säger en brandman som väljer att inte medverka med namn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om