"Vi har nog aldrig sett det tidigare"

En stor ökning av bränder utomhus och betydligt fler utryckningar. 2016 års statistik för Räddningstjänsten Östra Götaland har flera inslag av negativ karaktär.

Antalet bränder utomhus steg med omkring 70 procent, från 330 till 560, under 2016 i de kommuner där RTÖG är verksamt.

Antalet bränder utomhus steg med omkring 70 procent, från 330 till 560, under 2016 i de kommuner där RTÖG är verksamt.

Foto: Matz Glimhed

Östergötland2017-01-11 17:15

Under 2016 gjorde Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) över tio procent fler utryckningar jämfört med 2015. I siffror räknat handlade det om en ökning från 4 581 till 5 132. Den del som steg mest var bränder utomhus.

– De ökade med 70 procent, från 330 till 560. Det är exceptionellt mycket. Vi har nog aldrig sett det tidigare, säger Ulf Lago, biträdande förbundsdirektör på RTÖG.

Bränderna i skog och mark tredubblades samtidigt som bilbränderna fördubblades. Vad som fick dessa delar att stiga så pass mycket råder det ingen tvekan om, anser Lago.

– Varken bilar eller skogar börjar brinna av sig själv särskilt ofta. Det ligger förmodligen andra orsaker bakom, exempelvis slarv vid eldning eller grillning. Vi hade samtidigt en varm och torr sommar som också säkert bidrog till ökningen.

En stor del av bilbränderna var sannolikt anlagda, misstänker Ulf Lago.

– Visst kan det uppstå tekniska fel som leder till en brand, men vi tror att de flesta fordonsbränderna var anlagda, säger han. Det finns flera delar som kan vara aktuella i det här sammanhanget, typ försäkringsbedrägeri eller maktspråk mellan olika grupperingar i samhället.

Räddningstjänsten pekar vidare på flera faktorer till varför antalet utryckningarna steg under året.

– Vi är en attraktiv del av landet som lockar till sig fler människor och verksamheter. Det leder också till en ökning av olyckorna och utryckningar, menar Ulf Lago.

– Under 2015 hade vi dessutom under en kort tid en stor tillströmning av människor som var på flykt. Vi såg nya flyktingförläggningar där både personal och boende hade att hantera, för dem, nya situationer med till exempel automatiska brandlarm. Det resulterade i att vi fick in fler så kallade onödiga larm.

Det finns samtidigt olyckstyper som har en positiv trend: Bränder i byggnader ligger kvar på samma nivå som tidigare, men antalet bostadsbränder har minskat med nästan tio procent.

– Det är färre bränder som orsakats av glömd spis och rökning, vilket är glädjande och helt i linje med vad vi jobbar med, säger Ulf Lago som medger att fler utryckningar innebär en ökad arbetsbörda på räddningstjänstens personal.

– Men vad det kan leda till för typ av konsekvenser är för tidigt att uttala sig om. Vi måste först analysera statistiken mer noggrant.

RTÖG

Räddningstjänsten Östra Götaland bedriver verksamhet i sammanlagt fem kommuner i Östergötland, Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg.

Statistiken bygger på utryckningar i dessa kommuner.

RTÖG bedriver också ett samarbete med räddningstjänsten i Motala och Vadstena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om