Kurvan över antalet smittade som är i behov av sjukhusvård i länet pekar åt rätt håll.
Vid lunchtid på måndagen fick 66 covid-19-patienter sjukhusvård i Östergötland, varav 14 fick intensivvård. Det kan jämföras med hur situationen såg ut för en månad sedan när smittspridningen av allt att döma hade kulminerat i länet. Den 25 april fick 118 smittade personer sjukhusvård, varav 31 fick intensivvård.
Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland och har följt pandemins utveckling i länet sedan utbrottet började.
– Vi har en sakta sjunkande kurva nu och det känns jättebra och vi tror att det kommer att fortsätta åt rätt håll. Inflödet av nya patienter kommer nog under en tid att vara mindre än det antal som vi kan skriva ut.
Har vi fortfarande en samhällsspridning i Östergötland?
– Jag tror nog att vi kan säga det, för vi får fortfarande in patienter som är sjuka. Nu ska vi sakta börja testa människor som inte är så sjuka och som inte behöver ligga på sjukhus. Då kommer vi kunna ge ett mer säkert svar.
Hur skulle du vilja beskriva smittspridningen just nu i länet?
– Man kan ändå säga att smittspridningen är minskande. Men det är lite känsligt det där, för när ska man kunna släppa lite på restriktionerna? Det diskuteras ständigt om man ska våga eller inte våga släppa på restriktionerna, säger Britt Åkerlind och fortsätter:
– Det ser också lite olika ut i landet. Vi i de östra länen, som Östergötland, Södermanland och Stockholms län, ligger lite före. Vi drabbades först, men nu ser vi en stigande kurva i Västra Götaland.
Är restriktionerna rentav onödigt hårda i Östergötland med tanke på den minskade smittspridningen i länet?
– Vi vågar inte säga det ännu. Även om vi har en minskad smittspridning kan den vara fullt pågående i Göteborg och Bohuslän, dit många vill resa till. Någonstans måste det bli ett kollektivt beslut där alla län måste se att smittspridningen minskar.
Finns det en risk för att smittspridningen kan ta ny fart i Östergötland?
– Det är det vi är lite rädda för. Men vi tror att människor träffar varandra lite mer i maj än vad de gjorde i april och mars. Och ändå har vi inte sett någon ökad smittspridning.
Britt Åkerlind säger att hon tillsammans med landets andra smittskyddsläkare för regelbundna samtal med Folkhälsomyndigheten.
– Vi smittskyddsläkare sitter i samtal med Folkhälsomyndigheten två gånger i veckan. Folkhälsomyndigheten har även internationella kontakter.
Driver du någon linje i dina samtal med Folkhälsomyndigheten?
– Vi berättar om läget och gör bedömningar av hur befolkningen beter sig. I den här pandemin har vi märkt att vården behöver riktlinjer. Vi har behövt ligga på för att få riktlinjer när det gäller vilka som ska testas och riktlinjer för vilken skyddsutrustning som behövs.
På måndagen uppgav Region Östergötland att ytterligare en person med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Totalt har därmed 170 smittade personer dött i Östergötland sedan utbrottet började.
På Universitetssjukhuset vårdades på måndagen 22 patienter på vårdavdelning och åtta i intensivvård. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdades 29 patienter på vårdavdelning och sex i intensivvård. På Lasarettet i Motala vårdades på måndagen endast en covid-19-patient på vårdavdelning.
Det fanns totalt 1 975 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland.