”Vi gör allt vi kan för att minska riskerna”

Bristen på sjuksköterskor på US är nu så stor att patienternas säkerhet är i fara. ”Vi vore naiva om vi inte förstod att det här ökar risken för patientsäkerheten”, säger chefläkare Christer Andersson.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2015-04-13 08:00

Efter de senaste indragningarna av vårdplatser i februari i år har bristen på sängplatser för akuta patienter blivit alarmerande stor. Chefläkarna har därför bestämt sig för att anmäla alla incidenter där den bakomliggande orsaken skulle kunna bero på vårdplatsbristen. Detta eftersom de vill förstå konsekvenser av platsbrist i vården.

Ett exempel på en sådan anmälan lämnades in för en dryg vecka sedan av chefläkare Christer Andersson och den avslutas så här: ”Anmälan görs av två skäl, dels för att patienten sannolikt under vården fallit och ådragit sig en mindre hjärnblödning, dels för att lyfta risken för försämrad patientsäkerhet till följd av brist på vårdplatser på Universitetssjukhuset.”

Christer Andersson förklarar att anmälan görs medvetet och avsiktligt för att markera det allvarliga läget. I det aktuella fallet rör det sig om en äldre patient som fallit i hemmet flera gånger och fått hjärnblödning vid ett av fallen. Nu hade mannen fallit på nytt och var orolig för ny hjärnblödning. Han genomgick undersökning och ingen ny hjärnblödning kunde upptäckas. Mannen ordinerades halksockor och rullator på grund av ny fallrisk och placerades på en annan avdelning än den där han hade undersökts. Han föll igen men utan ny skada. Återigen flyttades mannen, nu tillbaka till den första avdelningen. Här ramlade mannen igen och årdrog sig en hjärnblödning denna gång.

Anmälan rör en incident där den bakomliggande orsaken till fallet mycket väl kan bero på att patienten har flyttats runt, även om det inte kan uteslutas att mannen hade ramlat ändå. Men risken för att patienten blir förvirrad ökar när han eller hon måste byta avdelning.

– Vi vill ju veta vad det här får för betydelse, säger Christer Andersson.

Han säger att den situation som uppstått på grund av bristen på sjuksköterskor efter sommaren 2014 är värre än något han tidigare sett under sina tio år som chefläkare. Som en konsekvens dras vårdplatser in. För en av US jourlinjer, medicinlinjen, saknas mellan 20 och 30 platser efter februari. Brister märks också inom ortopediska, neurologiska och rehabiliteringsmedicinska klinikerna. Psykiatriska kliniken kommer att få problem i sommar.

– Vi brottas i stort sett varje dag med att hitta vårdplatser till våra patienter, säger han. De här neddragningarna på medicinlinjen ha skärpt läget ytterligare. Det är ingen klinik som har ett överskott.

När vi talas vid kommer Christer Andersson precis från ett planeringsmöte inför sommaren. Dilemmat med brist på personal och vårdplatser har stort fokus eftersom många oroas över hur sommarbemanningen ska gå ihop.

Ser du någon direkt lösning på problemen?

– Nej, det är det som är så svårt. Det finns inga enkla lösningar.

– Vi har svårt att över huvud taget hitta sjuksköterskor att anställa.

Han lyfter fram att problemet grundar sig i den dåliga löneutvecklingen för sjuksköterskor, något som vården har fått kritik för, med all rätt. Övriga personalperspektiv som arbetsmiljö och schemaläggningsfrågor är också viktiga att ta på stort allvar. För de sjuksköterskor som inte är nöjda söker sig till privata arbetsgivare eller utomlands. Andra byter till och med yrke.

Behöver patienterna vara oroliga?

–  Ja, det anmälda fallet kan ju vara ett tecken på en ökad risk. Samtidigt vill jag att patetienter och anhöriga ska känna sig trygga i förvissningen att vi gör allt vi kan för att minska riskerna.

Den personal som är i tjänst gör ett stort jobb, de är väldigt duktiga och uppoffrande, förklarar Christer Andersson.

– Vi måste helt enkelt hantera det här problemet. Vi jobbar alla så mycket vi kan.

Chefläkare i Region Östergötland

- Det finns fem chefläkare i regionen, två i centrala länsdelen, två i östra länsdelen samt en i västra länsdelen.

- Chefläkarna har i uppgift att värna om patientsäkerheten och utveckla den tillsammans med de olika verksamheterna .

- I deras arbetsuppgifter ingår att analysera händelser och avvikelser samt att ansvara för lex Maria-anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). De ansvarar också för utbildning i patientsäkerhet och för att kvalitetssystemen följs upp.

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!