I maj förra året fick Länsstyrelsen i Östergötland en anmälan från ett apotek om en veterinär i västra länsdelen. De valde då att göra en granskning ett år bakåt i tiden och fanns att veterinären beställt och skrivit ut narkotikaklassade läkemedel i stora mängder. Vissa av dem används mot ADHD. Sammanlagt upp emot 2 000 tabletter samt injektionsvätska, fördelade på cirka 40 beställningar.
Länsstyrelsen uppger också att veterinären utfört kirurgiska ingrepp i olämplig miljö. I beslutet nämns bland annat kastrering av katt och hund samt kejsarsnitt på ett djur som utförts ”hemma på ett köksbord”. De skriver också att det är ”tveksamt om narkosen övervakas tillräckligt, speciellt vid de större ingreppen” när veterinären arbetat ensam. Det förekommer också brister i journalföringen.
Veterinären kommenterar länsstyrelsens uppgifter:
– Jag ser inte någon jättekonstig grej med det jag har gjort. Problemet är att jag inte haft någon registrerad verksamhet. Jag har enbart försökt att hjälpa folk, säger han och berättar att han hjälpt bekanta med deras djur på sin fritid för att vara snäll.
Du har utfört kirurgiska ingrepp hemma?
– Jag det har jag gjort men det är absolut inte förbjudet att göra det. Jag har haft tillräckligt bra hygien. Det kanske låter konstigt att man opererar en katt på ett bord. Men samtidigt är det inte konstigt att man opererar en ko i en hage.
Till länsstyrelsen svarar han att han desinficerar innan operation och använder engångsutrustning som skydd. Men länsstyrelsen menar att det kan ”finnas djur som orsakats onödigt lidande under ingreppen, något som inte är obetydligt”.
När det gäller de stora mängderna läkemedel förklarar veterinären att han provbehandlat hundar med smärtlindrande medicin. En hund ska ha haft kraftig smärta och en annan varit mycket stressad.
– Det har varit mina egna djur och det var hundra procent övervakning. Det har pågått ett tag men när det inte blev hållbart med alla behandlingar fick jag avliva hunden som hade problem, säger han.
Men 2000 narkotikaklassade tabletter under ett år låter mycket?
– Nej, det är inte så jättemycket. Det kan man lätt halvera, säger veterinären och förklarar att flera av de beställningar som länsstyrelsen uppmärksammat är dubbletter då ett nytt recept måste skrivas om det första läkemedlet inte finns på apoteket.
Men det är medicin man ger till djur?
– Ja.
Även ADHD-medicinen?
– Ja, absolut. Jag har läst flera studier innan jag gjorde behandlingen.
Men länsstyrelsen menar att ”ADHD-mediciner är inte lege artis (överensstämmer med vetenskap och praxis /red anm) att ge till stressade hundar i Sverige och kan ha orsakat hunden kraftigt lidande”.
Länsveterinär Andrea Ståhl vill inte kommenterar enskilda fall men svarar generellt.
– En veterinär kan förordna läkemedel, det har de legitimation för. Det gäller både det som de förskriver, det vill säga skriver recept på, och rekrytering vilket betyder sådant man beställer till sin klinik.
Ståhl kan inte svara på om apoteket måste ha en ny beställning ifall det läkemedel som veterinären skrivit ut inte finns. Men att de uppgifter som länsstyrelsen uppger i beslutet är dubblettbeställningar ställer hon sig emot.
– Den information som vi får från e-hälsomyndigheten är sådana läkemedel som är uthämtade.
Är 2000 tabletter av narkotikaklassade läkemedel, sett på en tidsperiod på ett år, mycket eller lite?
– När vi kontrollerar måste vi se till vilken typ av verksamhet som bedrivs. En veterinär som jobbar med många grisbesättningar, där förväntar vi oss en stor del av en viss typ av läkemedel. Är det ett djursjukhus som har mycket ortopedi är det en annan typ.
Men två tusen narkotikaklassade tabletter på ett år?
– Det är mycket i en verksamhet som till exempel bara kastrerar katter. När man når höga nivåer av narkotiska läkemedel då handlar det om stora djursjukhus som gör ortopedi och då är det ofta av en viss typ.
Länsstyrelsens har beslutat att skicka ärendet vidare till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Nämnden har tillsynsansvar när det gäller veterinärers yrkesutövningen. De kan besluta om allt från en varning till att veterinärens legitimation dras in. Vad som kommer ske i det här fallet, eller om de väljer att lägga ner ärendet, återstår att se.
Veterinären berättar att han efter länsstyrelsens granskning har han beslutat att inte ta på sig några uppdrag på fritiden.