Vet du vad skylten innebär?

Vilken är högsta tillåtna hastighet på ett gångfartsområde? Få kan svaret.

Gångfartsområde. Här får du inte köra ditt fordon fortare än... ja, hur fort?

Gångfartsområde. Här får du inte köra ditt fordon fortare än... ja, hur fort?

Foto: Ola Axman

Östergötland2016-04-24 08:00

NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, i Sörmland–Örebro län–Östergötland har gjort en undersökning bland bilister. Frågan som ställdes var vilken högsta tillåtna hastighet är i ett så kallat gångfartsområde, vilket märks ut med skylten här ovan. Föreningen konstaterar att kunskapen om skyltens betydelse är oroväckande låg.

– Jag tror att det beror på att vi som bilförare inte har möjlighet att hämta nya kunskaper, vi vet inte var vi ska göra det och det är ingen som öser de nya kunskaperna över oss, säger Lars Nordquist, verksamhetsansvarig på NTF Sörmland–Örebro län–Östergötland. – Tog man körkort för 20, 30 40 eller 50 år sedan är det många som lever på den kunskapen. Det kommer nya regler och nya skyltar och de som inte uppgraderar sin kunskap lever ju kvar i det gamla.

Kan du svaret?

Vet du själv hur fort du får köra i ett gångfartsområde? Själv namnet skvallrar om svaret. Här får man alltså inte framföra sitt fordon; vare sig det är en bil, en moped eller en cykel, i högre hastighet än gångfart, vilken räknas som 7 km/h. Som förare har man också väjningsplikt mot de gående i gångfartsområdet.

– Det ska vara i princip som ett torg, men där viss fordonstrafik är tillåten. Du ska kunna ha barn lekande där, du ska kunna gå mellan affärer kors och tvärs och kunna röra dig skyddat som fotgängare. Men som det är nu funkar det inte, tycker jag. Hastigheterna är för höga, säger Lars Nordquist.

18–30-åringar mest pålästa

I undersökningen ställdes frågan till 500 personer med körkort i åldrarna 18–80 år. Lars Nordquist påpekar att undersökningen inte är statistiskt säkerställd utan att resultatet mer ska ses som en tendens. Det visar att kunskapen om skyltens betydelse hos de tillfrågade är låg.

Högst är kunskapen i ålderspannet 18–30 år, det vill säga hos dem som tagit körkort nyligen. Bäst är kvinnorna i den ålderskategorin; 56 procent kunde svaret. Lägst är kunskapen i kategorin 61–70 år. Där var det till exempel bara 13 procent av kvinnorna som deltog i undersökningen som kunde svaret.

Kan det bero på att gångfartsområden är ovanliga, och inte finns på så många ställen?

– I Nyköping har det funnits i 5–6 år och i Norrköping ännu längre och det är de två städerna som vi har fokuserat undersökningen till. Kanske kunde det vara så om vi hade stått i till exempel Ödeshög och frågat, där det första gångfartsområdet är på väg nu till torget, säger Lars Nordquist.

Läs mer: Här kan du se hela resultatet från undersökningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om