Väster om stan sjuder det av aktivitet

Vill du rida, göra loppisfynd, fika, gå på museum, köpa blommor och äta solmogna tomater inom ett avgränsat område? Välkommen väster om stan!

En passonerad blomsterälskare med en boa av passionsblomme-rankor. Helen Frithiof brinner för blommor som slipper långa transporter och satsar hårt på egenodlade snittblommor.

En passonerad blomsterälskare med en boa av passionsblomme-rankor. Helen Frithiof brinner för blommor som slipper långa transporter och satsar hårt på egenodlade snittblommor.

Foto: Carina Glenning

Östergötland2020-06-27 16:00

Väster om stan syftar på Linköping och då hamnar man mitt på Östgötaslätten, med milsvid utsikt över länets bördiga marker, där horisonten bara bryts av kyrktorn och enstaka träddungar. Här har tio aktörer gått samman under parollen "Väster om stan" för att ge varandra draghjälp i ett område där det för gäster inte är helt lätt att navigera i virrvarret av småvägar.

Vi hälsade på hos några av dem.

– Allting började med att jag odlade alldeles för mycket. Jag grävde upp nya land hela tiden och familjen kunde omöjligt hinna äta upp allt, skrattar Helene Frithiof.

Varken grönsaker eller blommor mår bra av att resa långt. Därför har floristen Helene (till vardags trädgårdsmästare på Drivbänk i Vreta kluster) tagit fasta på hållbar odling i sitt och Tobias Lundvalls nystartade företag Björktorps Gröna. Här säljs sommarblommor, perenner och grönsaker. Men också egenodlade snittblommor.

– Även perennerna driver jag upp. På så vis blir de inte bortklemade, utan små tuffingar som bättre klarar utmaningar.

Odlingen är snäll mot naturen, utan bekämpningsmedel och konstgödsel. 

I Bländebo hittar vi en loppisråtta av rang, Diana Swahn. Henne loppis är litet, men det betyder alls inte att här är ont om saker. Tvärtom, tusen ting står tätt, tätt, iordningställda i små stilleben och uppdelade efter färg.

För några år sedan gjorde Diana något modigt. Efter 27 år som fritidspedagog i Linköpings kommun sade hon upp sig för att leva sin dröm och dra igång ett eget loppis hemma på gården i Bländebo, döpt efter den prisad avelssuggan Blända för länge sedan. 

Prylarna köper hon med hjärtat, via auktioner och privatpersoner. Många lägger hon ut på sin Facebooksida, kunderna swishar och kommer och hämtar dem när de vill.

– Jag gör det inte för att tjäna pengar, det är en livsstil. Jag har inga stora omkostnader, och njuter av mitt nya liv och att få göra något för mig själv. 

Nybörjare eller avancerad ryttare? Till Stenholmen Gårdshotell är alla välkomna. Här finns 150 islandshästar varav ett 80-tal är ägaren Marcus Ljungqvists egna.

Han är den hästbitna pappan och maken som sett till att aldrig vara sysslolös genom att också agera ridinstruktör, hästtränare, hovslagare, domare, hotellägare och kommunpolitiker.

Här finns avel, ridskoleverksamhet och turridning. Men också hotell- och konferensverksamhet, B&B och spa. Det tredje benet är jordbruk och lammproduktion.

– Häst och människa i samspel är vår nisch. Det är väldigt stimulerande att få följa en ryttare från nybörjarstadiet till mer avancerad ridning och kanske en egen häst, säger Marcus.

2019 hade han 3 500 gästnätter och har inte märkt av någon nedgång på grund av corona. På gårdens stora ytor är det lätt att hålla avstånd.

– Men som företagare på landsbygden gäller det att ha flera ben att stå på för att klara motgångar.

Kornettgården – med sina 750 kvadratmeter och tusentals bruksföremål från slutet av 1800-talet till 1980-talet – har en del nytt i sommar. Teaterföreställningarna har ställts in och gett plats för 20 östgötska hantverkare som ställer ut i teaterlokalen hela sommaren.

– Eftersom ladorna är fyllda, och vi vill fortsätta expandera, har vi anlagt en museiträdgård med "Häxans hus" och odling av medicinalväxter, säger museiägare Anders Johansson.

Nytt i själva museet är ett 70-talsrum och en läkarmottagning, modell äldre. De sprutorna är man glad att man slapp . . . 

Väster om stan

Följande företagare är med i Väster om stan: 

Kornettgården (fik, museum), Boställets Vedugnsbageri (sopplunch, fik), Hantverksgården (hantverk och fik, dock öppnar verksamheten först i höst), Bländebo Loppis, Björktorps Gröna (grönsaker, blommor), Ledbergs Krukmakeri, Stenholmen Gårdshotell (ridning, hotell och spa), Tift Södergård (självplock av jordgubbar), Hagdahls Smide, Rökinge Gård (handelsträdgård).

www.vasteromstan.se finns kontaktuppgifter till samtliga aktörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!