"Vårt civilförsvar måste byggas upp"

De krisövningar som tidigare genomförts i Östergötland kommer nu till stor nytta. Samtidigt måste vårt civilförsvar rustas upp. Det menar landshövding Carl Fredrik Graf.

"Jag hoppas att vi så småningom, när den här krisen har ebbat ut, kan konstatera att sammanhållningen i det svenska samhället var en framgångsfaktor", säger Carl Fredrik Graf.

"Jag hoppas att vi så småningom, när den här krisen har ebbat ut, kan konstatera att sammanhållningen i det svenska samhället var en framgångsfaktor", säger Carl Fredrik Graf.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Östergötland2020-03-21 09:00

Som landshövding för Östergötland är Carl Fredrik Graf chef för länsstyrelsens drygt 300 anställda. I coronakrisen – precis som vid andra typer av kriser – är länsstyrelsens uppdrag att säkerställa och samverka Östergötlands krishantering. Det handlar om att samordna aktörer som kommuner, Region Östergötland och polisen. I rollen ingår även att upprätthålla en lägesbild över länet och rapporterar in den till de nationella myndigheterna, det vill säga regeringen och ibland även MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– En utmaning för oss, och andra myndigheter, är att coronautbrottet inte kommer att vara över på någon vecka utan ta väsentligt längre tid.  Därför måste vi skapa uthållighet och kontinuitet bland medarbetarna i vår organisation, säger Carl Fredrik Graf.

Hur skulle du beskriva läget i Östergötland?

– Vi ser att antalet smittade ökar hela tiden. Jag vill passa på att uttrycka min tacksamhet till alla medarbetarna inom hälso- och sjukvården som gör storartade insatser. Det blir tydligt i ett sånt här läge att vård- och omsorg är samhällsbärande funktioner. 

Hur står vår krisberedskap gentemot andra län?

– Det arbete vi gjort i syfte att utveckla vårt totalförsvar har gjort nytta. Människor är mer beredda på den här typen av extraordinära händelser. Vi har haft övningar med samtliga kommunledningar i olika scenarion. Då har det handlat om väpnat angrepp och kommunerna har övat på att prioritera, samverka och kommunicera – precis det som testas nu, även om hotet är en pandemi. 

Du är utbildad officer. Har du nytta av det nu?

– Det vill jag nog påstå. Jag har en känsla för beslutsvägar, strukturering och de snabba prioriteringar som måste göras.

Vad tänker du om att Sverige gav bort sina fältsjukhus på 90-talet?

– Vårt civilförsvar måste byggas upp – det identifierade vi redan före den här pandemin. Det behövs både ett militärt- och civilt försvar för att upprätthålla samhällsnyttiga funktioner.

Hur har regeringen och myndigheter hanterat virusutbrottet? 

– Jag känner stor tillit till myndigheterna. Och det är en uppmaning till allmänheten: I det här rådande läget måste man vara källkritisk. Folkhälsomyndigheten gör kloka och väl avvägda bedömningar. Jag vill påstå att de är den bästa expertis vi har. 

Du sitter med i MSB:s insynsråd. Under skogsbränderna 2018 fick myndigheten en hel del kritik. Är MSB mer på tårna nu?

– Jag tycker MSB gör ett väldigt kraftfullt och bra arbete för närvarande. Man är definitivt på tårna. 

Har viruset påverkat din egen vardag?

– Inte speciellt. Jag har promenadavstånd till arbetet och behöver inte, som många andra, förhålla mig till kommunala transportmedel. En stor omställning i min roll som landshövding är alla möten som nu skjuts upp eller genomförs digitalt. Det har fungerat bra.

Vad vill du hälsa östgötarna?

– Jag vill upprepa det som vi hör från många håll: skydda våra äldre från smittan, vara noga med handhygien och vidta de försiktighetsåtgärder i vardagen som är rimliga att göra. Samtidigt – det här kommer att bli en ganska utdragen händelse. Jag tror att det är många som just nu ser sig tvingade att släppa det mesta för att hantera det akuta. Men samtidigt behöver vi etablera en vardag som gör att vi kan leva parallellt med coronaviruset. 

Landshövdingen om...

Bristande sjukvårdsmaterial: "Det är ingen hemlighet att skyddsmaterial för vårdpersonalen är en bristvara. Det har blivit tydligt att vår materialförsörjning måste bli bättre." 

Konsekvenser för näringslivet: "Jag är djupt oroad för våra företag. På bara några veckor har många företag gått från att vara välskötta till att helt tappa sitt kundunderlag, vilket tar sig uttryck i varselsiffrorna. Inte minst små företag med några få anställda får det extra tufft under en sådan här kris."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!