Beskedet: Nya rekommendationer för fisk från Vättern

Röding och abborre från Vättern har förhöjda halter av miljögiftet PFAS. Därför utfärdar nu länsstyrelserna runt Vättern nya, striktare kostrekommendationer.

Efter att förhöjda halter av miljögiftet PFAS har upptäckts i fisk från Vättern ändrar nu länsstyrelsen sina kostrekommendationer.

Efter att förhöjda halter av miljögiftet PFAS har upptäckts i fisk från Vättern ändrar nu länsstyrelsen sina kostrekommendationer.

Foto: Pi Frisk/SvD/TT

Östergötland2024-06-13 11:34

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp kemikalier som har många användningsområden. PFAS som släpps ut i miljön kan till slut hamna i mat och dricksvatten eftersom de i princip inte kan brytas ner.

Resultat för fisk analyserade från Vättern visar nu på förhöjda halter PFAS i röding och abborre. För röding finns redan lokala kostrekommendationer på grund av förhöjda halter av PFAS.

– Vår sammanlagda bild av situationen i Vättern visar nu att alla fiskarter som undersökts har förhöjda halter av PFAS. Nu utökar vi därför rekommendationerna till att gälla all fisk fångad i Vättern, säger länsfiskekonsulent Anton Halldén, Länsstyrelsen i Jönköpings län, i en kommentar. 

De nya kostrekommendationerna för konsumtion av fisk från Vättern har tagits fram gemensamt av länsstyrelserna i Jönköpings, Västra Götalands, Östergötlands och i Örebros län i samråd med Livsmedelsverket. Kostrekommendationerna är mer strikta än de nationella kostråd som Livsmedelsverket tidigare har tagit fram för fisk från svenska insjöar. 

De kostrekommendationer som länsstyrelserna runt Vättern nu går ut med är följande:

  • Barn, ungdomar, gravida, ammande kvinnor och den som vill bli gravid i framtiden bör inte äta fisk från Vättern mer än två till tre gånger per år.
  • Övriga bör inte äta fisk från Vättern mer än tolv gånger per år.

Kostrekommendationen gäller all fisk fångad i Vättern, upp till Hammarbron i Askersunds kommun. Kostrekommendationen gäller inte kräfta, då PFAS-halter är betydligt lägre i kräfta än i fisk.

– Fisk är nyttigt och de flesta äter för lite fisk. Men fisk från vissa sjöar kan innehålla förhöjda halter miljögifter som kan skada hälsan på lång sikt. Därför är det viktigt att följa kostråden och variera vilken fisk man äter både vad gäller sort och ursprung, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande. 

Under sommaren kommer länsstyrelserna, i samverkan med Livsmedelsverket, att provta kräftor för att analysera nivåerna av PFAS. Tidigare resultat visar alltså på att PFAS-halter är betydligt lägre än i fisk. 

Länsstyrelsen genomför också kartläggningar av PFAS-utsläpp och PFAS-förorenade områden på uppdrag av Naturvårdsverket och Statens geotekniska institut, SGI. Det innebär översiktliga provtagningar för att se om PFAS finns i ett område.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!