Sommar med högtryck, värme, sol och svaga vindar. Det är bästa förutsättningarna för bad.
Det är också bästa förutsättningar för algblomning.
Under den här veckan har tillväxten av algblomning ökat kraftigt när SMHI presenterar satellitbilder över Östersjön. Från Vänsö och Kättilö, båda i östgötaskärgården, har också rapporter tagits emot om algblomning som presenteras på statliga webbplatsen Informationscentralen för Egentliga Östersjön.
– Det har varit ganska varmt och lugnt väder så det har varit gynnsamt för algblomning. I och med att det är stilla väder samlas algblomningen lätt vid ytan. Då är det större risk att det når våra stränder och de som badar, säger Örjan Bäck.
Dåligt siktdjup i badvattnet är en varningssignal.
En enkel regel vid bad är att fötterna ska synas när vattnet når upp till knäna. Ser du inte till botten på en halv- till en meters djup ska bad undvikas.
Barn och husdjur, som hundar, är riskgrupper för algblomningens effekter då de lätt får kallsupar eller dricker vatten.
Symptom efter bad kan vara diarré, illamående, kräkningar, feber, muskel- eller ledsmärtor, huvudvärk, irritation av övre luftvägar, rinnande näsa och ögonirritation.
– Vuxna kan få lite hudirritation. Behöver man hjälp ska man kontakta 1177, säger Örjan Bäck.
Enligt satellitbilderna är det risk för tillväxt på giftiga alger längs med hela Östersjökusten. Hårdast drabbat är Finska viken i dagsläget.
– Är det bra badväder kan vi räkna med att algerna trivs. Fortsätter det att vara soligt och varmt kommer det sannolikt komma upp mer till ytan. Jag tycker man ska kolla satellitbilder för de som har möjlighet att välja, när de ska ut till stranden, säger Örjan Bäck.
Kommer tillväxten av giftiga alger öka eller minska närmaste tiden?
– Det beror helt på väderläget, blir det fortsatt lugnt och högtrycksbetonat kommer det att växa till sig mer. Sedan beror det på åt vilket håll det blåser. Vilka kuster kommer det att nå? Om det blir kallare, mer vind och vågor blandas algerna ned mer och det blir inte lika ansamlat vid ytan. Då blir oftast badvattenkvaliteten bättre, säger Örjan Bäck.
De som upptäcker misstänkt algblomning eller observerar cyanobakterie kan skicka plats, samt högupplösta bilder till informationscentral.stockholm@lansstyrelsen.se.